Tanja van Abbema

Abbema
De tiid (De tijd)
28 x 23 x 7

Tanja van Abbema (1969) woont in Harlingen en deed de Kunstacademie in Kampen. Tijdens de openingsexpositie van 18 maart tot en met 13 mei 2017 toonde ze objecten waarbij ze zich laat inspireren door de natuur en de elementen.  Galerie Lytse Skientme heeft enkele objecten in voorraad (zie de foto’s).

Van de elementen water, vuur, aarde en lucht hebben water en lucht haar voorkeur. Water stroomt, is altijd in beweging en niets blijft wat het is. Lucht geeft ruimte en vrijheid om te kunnen zijn wie je bent.

abbema
Strânje (Stranden)
23 x 20 x 10

Voor de verwerking van deze thema’s maakt ze gebruik van gevonden en gejutte materialen uit de natuur. Ze maakt deze op een organische en poëtische manier tot een beeld dat intuïtief ontstaat. Enerzijds in het platte vlak, als collages-mixed media op doek als ook in de ruimtelijke objecten die in Galerie Lytse Skientme te zien zijn.

Ien wurde (Een worden) raamhanger 60 x 55 x 4

Wat de kunstenares vindt op straat, bij de zee, in de natuur is afgedankt materiaal waarin de tijd is af te lezen, zoals stukken wrakhout, roestig ijzer, veren of plantenresten. Dat materiaal is de bron voor het vormen van iets nieuws. Het materiaal vertelt een verhaal over tijd, de tijd die z’n sporen heeft achtergelaten op de huid en de vorm heeft ingesleten. De eenvoud, het kwetsbare en vaak fragiele geeft ze opnieuw vorm door de materialen te combineren. Al spelend met het materiaal en de vorm verbindt ze alles tot een object dat een nieuw verhaal toont.

abbema
Ferline (Verleden) verkocht

In de nieuwe objecten die Tanja van Abbema voor deze expositie maakte, is dat een verhaal van verbinding. Alles is met elkaar verbonden, zichtbaar of onzichtbaar. Ze zocht naar manieren om te verbinden, letterlijk door te kijken hoe ze materialen kon verbinden. Niet alleen gebruikte ze lijm, maar ook metaal(draad) of touw. En soms op een manier dat er nog beweging mogelijk is, omdat niets blijvend is en alles in beweging is. Het is in figuurlijke zin ook de verbinding met dat wat niet tastbaar is, maar wel aanwezig. Er is ruimte voor beweging, lichtheid en kwetsbaarheid.

Tanja van Abbema - Ierde
Ierde (Aarde) verkocht
Tegearre (Samen) 43 x 24 x 4