Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Duo Duin & Berg

18 februari 15:00 - 17:00

€15,

Elk optreden in Galerie Lytse Skientme is bijzonder en dat geldt zeker voor dat van het Duo Duin & Berg. Niet eerder hadden we een concert van klassiek geschoolde zang en piano met daarbij achtergrondbeelden. En dan ook nog van gezongen poëzie in het Zuid-Afrikaans én het Fries. Unieker kan het niet!

’n Musikale Reis – Duo Duin & Berg brengt Afrikaanse en Nederlandse poëzie in liedvorm

Duin & Berg: twee sprankelende persoonlijkheden die samen graag muziek maken, tillen u op en nemen u mee op reis door de Lage Landen en Zuid-Afrika, verfrissend en verrassend! Met prachtige teksten op eigengemaakte muziek en de mooiste covers beschrijven ze de natuur, de liefde en alles wat anderszins het leven de moeite waard maakt. Voor hun reis naar Zuid-Afrika in juli 2023 hebben ze hun programma aangevuld met een aantal pareltjes uit de Nederlandse literatuur, zodat niet alleen Zuid Afrika, maar ook de Lage Landen zullen worden bezongen.

Duo Duin & Berg bestaat uit componiste en pianiste Yolande van den Berg en zangeres Gelske van der Duin. Opgegroeid in Zuid-Afrika, maakt Yolande op 27-jarige leeftijd de overstap naar Nederland, waar ze tot haar verrassing de liefde van haar leven tegen het lijf loopt en besluit in Nederland te blijven. Maar Zuid-Afrika blijft natuurlijk trekken… De taal blijkt een grote inspiratiebron te zijn en op de teksten van bekende dichters maakt ze haar eigen composities.

Tijdens haar conservatoriumstudie in Nederland ontmoet ze Gelske van der Duin, een zielsverwant op muzikaal gebied. Na het afronden van hun studie krijgt hun samenwerking vleugels en besluiten ze om als Duo Duin & Berg hun muzikale droom verder uit te werken: inspirerende luisterliedjes die op vlotte wijze aan elkaar worden verbonden, ondersteund door prachtige foto’s om de luisteraars mee te nemen op een muzikale reis! Het duo brengt de gedichten in het Nederlands, Fries en Zuid-Afrikaans.

Horen en zien is beleven

Bijzonder is dat bij het muziekconcert een tweetal dimensies wordt uitgelicht: horen en zien, zodat de beleving nog dichter bij komt. Gelske: ‘Om te weten waar je naar luistert, vertel ik over de rode draad in ons programma. We nemen u mee op reis, om samen de wereld te verkennen.

Een reis die niet alleen fysieke plaatsen aandoet, maar u ook meeneemt langs de weg die we allemaal gaan: met de hoogtepunten in ons leven en ook de moeilijke momenten die worden bezongen. Muziek verbindt en troost, maakt blij en tilt je op. Soms is het zwoegen, soms lijken we te zweven. Hoe dan ook, we zijn onderweg naar de toekomst die we nog niet kennen. Vol verwachting en hoop: ’n musikale reis doen we samen, niet alleen!

En het oog wil ook wat. Yolande: ‘Daarom worden er parallel aan ons programma prachtige natuurfoto’s getoond – van het regenseizoen tot de woestijn en de Hollandse grachten en de brede rivieren, gemaakt door o.a. fotograaf Koos van Niekerk.’ Zo zal het woestijnbloemetje Nouroe Vygie te zien zijn, dat voorbij komt in het gedicht ‘Al sou’. De boodschap ervan is: ‘Als dit bloemetje niet meer bloeit, zelfs dan nog hou ik van je…’ De liefde dus! Als dat geen hoogtepunt is…

Yolande van den Berg is afgestudeerd aan het conservatorium en heeft een bloeiende pianolespraktijk. In 2012 kwam een CD uit, Gedig vir jou, met door haar gecomponeerde toonzettingen van bekende Zuid-Afrikaanse dichters zoals Elisabeth Eybers, Ernst van Heerden en Elrika van der Walt.

Gelske van der Duin is afgestudeerd aan het conservatorium als klassiek zangeres en heeft een uitgebreide lespraktijk in Den Haag. Daarnaast treedt zij regelmatig op als soliste bij diverse gelegenheden.

N.B. Door omstandigheden kan Yolande van den Berg er in februari niet bij zijn. Haar plaats achter de piano wordt dan ingenomen door Rolf van den Berg.

Het optreden van Duo Duin & Berg in Galerie Lytse Skientme (Hoofdstraat 26 in Koudum) begint om 15.00 uur en kost € 15,00 inclusief pauzedrankje. Er zijn slechts dertig plaatsen beschikbaar! Reserveren kan via galerielytseskientme@gmail.com.

Gegevens

Datum:
18 februari
Tijd:
15:00 - 17:00
Kosten:
€15,

Organisator

Galerie Lytse Skientme
Telefoon
0514856593
E-mail
galerielytseskientme@gmail.com
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Galerie Lytse Skientme
Hoofdstraat 26
Koudum, Friesland 8723BH Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0514856593
Bekijk de site van Locatie