Expositie 2020-4 Kunst uit Koudum en omstreken

Van 20 augustus tot en met 12 september presenteert Galerie Lytse Skientme ‘Kunst uit Koudum en omstreken’. De al jaren in Koudum wonende Ryt Kooistra toont haar aardewerk met pentekeningen en nieuwkomer in Koudum Pieter Broertjes zijn Friese landschappen. Ad Kling uit Workum laat onder andere zijn stadsgezichten van Workum zien en er hangen allerlei landschappen van leerlingen van het Bogerman College in Koudum.

Allard Weerstra, inmiddels ex-leering Bogerman College, bij zijn schilderij van de zuidkust van Wales

Na een bezoek aan de galerie kregen leerlingen van het Bogerman College in Koudum van docent kunstvakken Roos van der Most de opdracht om ‘een landschap met een verhaal’ te schilderen. Uiteindelijk kozen de galeriehouders werk van tien leerlingen voor de expositie ‘Kunst uit Koudum e.o.’. Daaronder opvallend veel abstract werk. Allard Weerstra uit Koudum schoot bij de opdracht een mooie plek tijdens een vakantie te binnen. Het beeld van de zuidkust van Wales met lucht, zee en land maakte grote indruk op hem en hij legde dat vast*.

Pieter Broertjes (Boskoop, 1951) heeft sinds ruim een jaar zijn schildersatelier in Koudum. Hij geniet van het Friese (water)landschap, van uitgesproken Nederlands weer en typisch Hollandse wolken en is vooral ook onder de indruk van wat hij noemt de ‘stroomrafelingen’ in licht en water. Pas op latere leeftijd begon hij te ervaren hoe deze impressies in verf weer te geven. Nu hij ervan doordrongen raakt dat hij schilder is bij de gratie van het licht, exposeert hij zijn landschappen.

Ad Kling is opgeleid bij de grafische kunstinrichting in Utrecht, waar alle aandacht was voor penseelvaardigheid. Later is hij gaan schilderen op doek en papier. Zijn eigen stadje, Workum, is een geliefd onderwerp bij deze schilder. Deze stadsgezichten zijn realistisch geschilderd, maar vertonen verrassende elementen. Daarnaast maakt hij graag eigenzinnige collages van het werk van oude meesters.

Ryt Kooistra ontwikkelde zich tot keramist. Daarnaast maakt ze pentekeningen, een andere manier om ideeën uit haar creatief borrelende brein te verbeelden. De ene streek volgt op de andere, wat leidt tot een unieke compositie. Altijd zwart-wit, maar nooit hetzelfde. Vervolgens kwam ze op het idee om beide kunstuitingen te combineren en ontstonden haar pentekeningen op aardewerk die ze nu in Galerie Lytse Skientme exposeert.

Galerie Lytse Skientme, Hoofdstraat 26 in Koudum, is geopend van donderdag tot zaterdag van 12 tot 17 uur. De expositie loopt tot 12 september.

* Naast de landschappen van de Indra de Jong en Allard Weerstra, hangt er werk van de (ex-)Bogermanleerlingen Amarins de Jong, Daniek van der Werf, Dewi Jongman, Rianna Erik, Emily Rinia, Robin de Roos, Tessa van IJzendoorn, Marije Wildschut. En natuurlijk liggen de sieraden van Petra van der Beek van de Koudumse Droomsmederij op deze expositie ook in de vitrine achterin de galerie.

Interview van Douwe Heeringa (Omrop Fryslân) met Brigitte Duin over de expositie ‘Kunst in Koudum en omstreken’.