Jentsje Fekkes

Het landschap is voor de Koudumse landschapsschilder Jentsje Fekkes (1950) nog altijd een bron waaruit hij kan putten. Hij is geboren in It Heidenskip, het uitgestrekte land van wind en water. Lange tijd heeft hij een realistische benadering van dat landschap gehad. De laatste tijd vroeg hij zich af of hij de ziel van dit landschap ook anders kan weergeven en meer uitdiepen.

Swalkjend troch it wiete lân, it giele reit, bûgt har foar stielblau.

Dat was nog niet zo eenvoudig, maar de zoektocht is voorlopig op een bepaald punt gekomen waarin zijn persoon zich het beste laat vermengen in de nu ontstane uitbeeldingen. Het landschap vertaalt hij nu in geabstraheerde beelden. De drager maakt hij zodanig dat er enige structuur ontstaat. In het latere proces kan daar weer gebruik van gemaakt worden, door wegwrijven van de aangebrachte verf. Zo ontstaat er een diepere laag. Een landschap uitbeelden kan zijn als het uitbeelden van een leven met verschillende lagen en gedachten.

Jeruzalem, fûnamint fan frede?

Een voorproefje van het nieuwe werk van Jentsje Fekkes hing vorig jaar al in Galerie Lytse Skientme bij de expositie van Koudumse kunstenaars in september. Enkele opmerkingen daarover waren voor deze schilder een extra aansporing om deze serie nieuwe, geabstraheerde schilderijen te maken. Galerie Lytse Skientme is zeer verheugd om dit werk, gemaakt in onze eigen woonplaats, ook daar te kunnen tonen.

Oerpolder

Jentsje Fekkes exposeert zijn abstracte landschapsschilderijen in Galerie Lytse Skientme samen met Tanja van Abbema (schilderijen) en Edith Madou (keramiek) van 13 augustus tot 14 september 2019.