Jet Twijnstra

Vloeiende lijnen en schaduwen

Twijnstra
zonder titel (steengoed, 28×23 cm)

Jet Twijnstra uit Harlingen genoot haar opleiding aan de hogeschool voor kunsten ‘Constantijn Huygens’ te Kampen waar ze afstudeerde in de vakrichting monumentale keramiek. Haar werk bestaat uit objecten, handgevormd uit grove witbakkende chamotte klei.

Soms gebruikt deze keramiste grove zwartbakkende chamotte klei die kleine steentjes bevat, waardoor de huid ruw aanvoelt. Nu eens ruwt ze de huid van de klei extra op, een andere keer maakt ze de huid juist glad. Het werk stookt ze één keer in een elektrische oven. Af en toe kleurt ze haar werk met slib of glazuur, direct aangebracht op de ongebrande scherf, maar meestal gebruikt ze geen slib of glazuur. Als ze de grove chamotte klei bakt, krijgt de klei een mooie zwarte of roomwitte kleur.

zonder titel (steengoed, 44X47x14)

Bijna altijd gebruikt Jet Twijnstra witbakkende klei, omdat daarbij de schaduwen goed tot hun recht komen. In haar werk gaat het om de vorm, de vloeiende lijnen, de schaduwen, het lijnenspel. Soms verwerkt ze andere materialen in haar werk, zoals touw, wilgentenen, zand of paardenhaar.

Haar eerste werk was geïnspireerd op de huid van oude gebouwen, afbladderende verf, verweerde muren, enz. Later inspireerde haar de architectuur: piramidevormen, pilaren, zuilen, bogen, enzovoort. Haar vormen werden in de loop der tijd ronder en meer organisch. Gebleven is: het zoeken naar de essentie, het weglaten van wat er niet toe doet, de eenvoud, maar ook het zoeken naar beweging en verrassing.

In het winterseizoen geeft Jet Twijnstra keramiekcursussen voor kinderen en volwassenen in haar atelier aan de Brouwersstraat 14 in Harlingen.

Jet Twijnstra exposeert haar keramiek in Galerie Lytse Skientme van 31 mei t/m 24 juli 2018. In deze periode exposeren ook Kyung Dropsie (foto’s) en  Marjan Jaspers (imaginaire beesten).