Joanne Daams

Upcycle Poefjes

Joanne Daams (1965) deed naast haar werk in de jeugdzorg allerlei creatieve activiteiten. Nu heeft ze een ambachtelijke meubelstoffeerderij, Zitpracht, in Sneek. Daar maakt ze zoveel mogelijk gebruik van duurzame en natuurlijke materialen om zo een steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Naast het herstofferen creëert ze een lijn van up-cycle poefjes. Deze poefjes worden gemaakt van restmaterialen, zoals gebruikte zeilen en leerrestanten. Hiermee wordt de afvalberg een klein beetje minder. Zo gebruikt ze voor de binnenkant restmateriaal van de kartonfabricage. De buitenkant van de poef bekleedt ze daarna met gebruikt zeildoek, waarbij soms de zeilnummers of andere kentekenen nog te zien zijn.

Andere, veelal kleurrijke, poefjes bekleedt ze met restmateriaal van leer verwerkende bedrijven. Ze werkt met passie aan deze poefjes en geniet van het ambachtelijke werk. Door de manier waarop Joanne de materialen in de poef verwerkt, is geen poef gelijk aan een andere poef – het zijn allemaal unieke exemplaren.

In Koudum heeft Galerie Lytse Skientme een aantal van zeil gemaakte poefjes staan. Poefjes kunnen ook in opdracht gemaakt worden, bijvoorbeeld van eigen zeildoek, maar ook van design-stoffen en in eventuele aangepaste maten. Neem daarvoor contact op met Joanne Daams.