Wim Mechnig

Wim Mechnig (1961) is afkomstig uit een kunstzinnige familie uit Aalst (België) waar hij woont en werkt als beeldend kunstenaar in zijn onnavolgbare stijl. Hij maakt keramiek en assemblages, vormgegeven op een verhalende, soms ironische, maar altijd fantasierijke wijze. Zijn werk heeft een sterke combinatie van speelsheid en grimmigheid.

Wim Mechnig speelt met de vragen van leven en dood. Hij probeert in zijn beeldende werk antwoorden te formuleren op die existentiële vragen. Hij roept een imaginaire wereld op waar leven fabelachtig wordt en waarin het toeval een grote rol speelt.

Wim Mechnig
Keramieken kopjes van Wim Mechnig

Deze kunstenaar laat zich tevens inspireren door eerder toevallige vondsten die mede vorm geven aan zijn constructies. Ze voltooien het verhaal niet zelden op een verrassende wijze. Als onderliggend beeld gebruikt hij zowel mens- als dierfiguren en hij vervormt deze grimmig en speels tegelijk.

De kunst van Wim Mechnig is krachtig en expressief, vaardig en inspiratierijk in vorm gezet. Zijn genie schuilt onder andere in het feit dat hij de inspiratie van de kunstenaar weet te combineren met vakbekwaamheid. Vaak voelt men onderhuids een maatschappijkritische noot waarbij de ernst wordt verpakt in een fantasierijk, fabelachtige universum.

Zijn vader Wilhelm Mechnig (1929-2004) was een gekend schilder, net als zijn broer Karl (1959).