Zomerexpositie 2019

Van 4 juli tot en met 10 augustus exposeren in Galerie Lytse Skientme in Koudum René Kaiser (keramiek), Elske Schotanus (tekeningen) en Jelle Schotanus (schilderijen). Op deze zomerexpositie exposeren neef Jelle en nicht Elske Schotanus voor het eerst samen.

Elske Schotanus (1957) uit Heerenveen is beeldend kunstenaar en schrijver. Als beeldend kunstenaar legde ze zich de laatste jaren voornamelijk toe op het tekenen van naakten. Ze tekent naar model in een los en krachtig handschrift. De lijnen van het lichaam volgen, een schaduw onder een borst of het bonkige van knieën, de ribben die je vaak bij mannen ziet, dat alles vindt ze ongelooflijk boeiend. Ze ziet het weergeven van het menselijk lichaam, met al zijn hoeken, glooiingen en schaduwpartijen niet anders dan het vastleggen van een landschap.

Jelle Schotanus (1956) is een natuurmens. Woonachtig in Beetsterzwaag is hij regelmatig te vinden in natuurgebied De Deelen, een afgegraven veengebied dat nu een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden vormt. Daar vindt hij de landschappen die hij schildert, spontaan, met acryl op doek. De sfeer is ruig maar hij houdt een scherp oog voor detail. De schepper lijkt als een wildeman te keer te gaan en zijn hart bonkt zoals het landschap hem heeft gevat. Zo pakt het de kijker.

René Kaiser uit Bovensmilde is sinds 1988 zelfstandig keramist. Zijn keramiek vindt zijn oorsprong in ervaringen uit het dagelijkse leven, de natuur, architectuur, mythologie en literatuur. Zijn werk bestaat vaak uit voorgevormde en opgebouwde vormen, maar ook wel uit platen klei. De laatste jaren gebruikt hij ook grafische elementen in zijn werk, dat vaak de vorm van een tafel heeft, maar niet als zodanig is bedoeld. Ook door de afbeeldingen draagt zijn keramiek bij aan de mythologische verhalen en verhalen over menselijke eigenaardigheden.