Ber Stekelenburg

Ber Stekelenburg – geboren in Tilburg en tot het voorjaar van 2018 woonachtig in het noorden van Friesland (Het Bildt) – is fotograaf, schilder, beeldhouwer. Hij deed zijn opleiding aan de Fotovakschool ’s-Gravenhage en in Rotterdam (beeldhouwen).

twee metalen wandobjecten, de linker 50 x 50 cm

Van deze kunstenaar hebben we in 2019 diverse (wand)objecten in stock. Daaronder ook letterlijke gewichtige wandobjecten van metaal, naast verbeeldingen in diverse materialen waarin hij natuurlijke elementen zoals hout combineert met metaal.

Ber Stekelenburg werd kunstenaar vanuit een onstuitbare behoefte om dingen te creëren en te tekenen. Dat laatste heeft in zijn jeugd menig leraar tot wanhoop gedreven omdat hij onder de lessen steeds aan het schetsen, krabbelen of met pennen bezig was. Zijn kunst bestaat uit details, fragmenten en herinneringen – ‘verwijzingen’ noemt de kunstenaar het zelf. Het eigene aan zijn werk zit hem onder andere in een verbinding tussen strakke geometrische lijnen of vormen en chaos.

Afbrokkelende macht/Napoleon (hout, steen, metaal)
Eros (hout 23 x 26 cm met metalen pen)

Uitgangspunt is altijd het materiaal. Verf, hout, steen of staal verleiden de kunstenaar en moeten wezenlijk onderdeel van het werk blijven. De klodders verf in een schilderij moeten evenveel vertellen als de afbeelding. De afbeelding is ondergeschikt aan wat je erbij voelt: emotie, schoonheid, beweging, snelheid of juist rust.

Een kunstwerk van Ber Stekelenburg ontstaat vanuit het niets of hooguit de herinnering, zodat ook de maker zelf verrast wordt door het eindproduct.

Van 6 juli tot 5 augustus 2017 exposeerde hij in galerie Lytse Skientme een aantal schilderijen uit de serie ‘Zeezucht‘.

Ber Stekelenburg – Vissershaven
Ber Stekelenburg – Reflection