Rode ratjetoe

In Galerie Lytse Skientme is tot en met december de herfstexpositie Rode Ratjetoe te zien. Op de expositie hangen schilderijen van Brigitte Duin. Daarnaast is er keramiek van Hélène van Dongen, bronswerk van Jean Kamps en wandobjecten van Ber Stekelenburg.

De schilderijen van Brigitte Duin dateren uit diverse periodes. Naast de abstracte landschappen die deze schilderes normaal gesproken maakt, zijn er op deze expositie ook geabstraheerde portretten te zien. Ook maakte de kunstenares een selectie uit de langgerekte (200 x 50 cm) ‘bomenschilderijen’ die ze 2008 maakte. Dat mag best een ratjetoe van schilderijen genoemd worden, al is er ook een element dat alle schilderijen met elkaar verbindt: de kleur rood. Bij het ene schilderij overheerst die kleur, in een ander is rood slechts een detail, maar alles bij elkaar valt de kleur rood in deze expositie bepaald wel op.

Dat komt ook omdat de kleur rood terugkomt in een aantal keramische beelden van de in Frankrijk wonende Hélène van Dongen. Galerie Lytse Skientme heeft een speciale band met deze keramiste die af en toe naar Nederland komt en zo ook in mei een paar gloednieuwe beelden uit Frankrijk naar Koudum bracht. In deze nieuwe beelden experimenteert Van Dongen verder met moderne abstracte vormen die haar creativiteit ten volle tonen. Niet voor niets wordt Hélène van Dongen zowel in Frankrijk als in Nederland geroemd om haar vakmanschap.

De kleur rood ontbreekt in de bronzen beelden van de uit Zeeuws-Vlaanderen afkomstige Jean Kamps. Maar Galerie Lytse Skientme toont dit even vakkundige als humoristische werk nu eenmaal met plezier. Daarentegen komt de kleur rood wel terug in een wandobject van Ber Stekelenburg die vorig jaar Noord-Friesland verruilde voor Bretagne. Het metalen object nodigt, mede door de rode stippen die erop zitten, uit tot contemplatie en heet niet voor niets ‘Religious Mind’.

Galerie Lytse Skientme is in deze periode op aanvraag open. Ook tijdens de herfstconcerten op 27 oktober (Theo Stobbe) en 24 november (Stefan van de Sande) is deze expositie te bewonderen. Mail voor een afspraak galerielytseskientme@gmail.com, bel 0514856593 of bel gewoon aan op Hoofdweg 26 in Koudum.

Afsluiting expositieseizoen 2019

Zo tegen het eind van de Koudumse Feestweek, op zaterdag 14 september sluit Galerie Lytse Skientme de laatste expositie en tegelijk het hele expositieseizoen 2019 af. Dat gebeurt van 16-18 uur tijdens een feestelijke receptie, met achtergrondmuziek van gitarist Theo Stobbe.

Het optreden van Theo Stobbe op de finissage is niet toevallig: eind oktober verzorgt deze gitarist het eerste optreden in een reeks herfst- en winterconcerten in deze Koudumse galerie. Tijdens de afsluitingsreceptie zijn twee van de drie huidige exposanten aanwezig. Dat zijn de Koudumse landschapsschilder Jentsje Fekkes die eventueel zijn overgang van figuratieve naar abstracte schilderijen van het Zuidwest-Friese landschap kan toelichten, of bijvoorbeeld de opbouw van zijn laatste twee schilderijen met Israël als onderwerp.

Keramiste Edith Madou kon niet bij de opening van deze expositie zijn, maar is er wel op de finissage. Zij kan in ieder geval vertellen over de techniek waarmee ze haar keramische beelden maakt en wellicht iets over haar fascinatie met vissen, want die duiken in elke voorstelling wel op. De humor die in het werk van de Deventerse keramiste zit, komt ook naar voren in ten minste één liedje dat Jelle van der Meulen tijdens de finissage met zijn accordeon zal zingen.

Op deze afsluitende receptie is ook nog het werk van de Harlinger kunstenaar Tanja van Abbema te zien: abstracte schilderijen en enkele objecten waarin ze gebruik maakt van gevonden materialen. Ook is het de laatste gelegenheid om gebruik te maken van de zomeraanbieding van de poefjes van gebruikt zeilleer uit het Sneker atelier van Joanne Daams.

Na de finissage, waarbij iedereen van harte welkom is, sluit de galerie haar deuren enkele weken. In die periode maken de galerie-eigenaren zich op voor de evenementen die in de herfst en de winter in de galerie plaats zullen vinden. In ieder geval zal de voorkant van het pand een opfrisbeurt krijgen.

Opening vierde expositie 2019

Van 13 augustus tot en met 14 september exposeren in Galerie Lytse Skientme Jentsje Fekkes (schilderijen), Tanja van Abbema (schilderijen) en Edith Madou (keramiek). Zaterdag 17 augustus om 16.00 uur wordt deze expositie feestelijk geopend.

Het landschap is voor de Koudumse landschapschilder Jentsje Fekkes (1950) nog altijd een bron waaruit hij kan putten. Geboren in It Heidenskip, het uitgestrekte land van wind en water, schilderde hij dat landschap realistisch. De laatste tijd vroeg hij zich af of hij de ziel van dit landschap ook anders kan weergeven en uitdiepen.

Het landschap vertaalt hij nu in geabstraheerde beelden. De drager maakt hij zodanig dat er enige structuur ontstaat. In het latere proces maakt hij daar weer gebruik van, door wegwrijven van de aangebrachte verf. Zo ontstaat er een diepere laag. Een landschap uitbeelden kan zijn als het uitbeelden van een leven met verschillende lagen en gedachten.

Tanja van Abbema woont en werkt in Harlingen en voelt zich zeer verbonden met Fryslân en de Friese taal, zoals ook blijkt uit de titels van haar werk. Ze maakt schilderijen en objecten van gevonden materialen, soms vervallen en misschien zelfs half vergaan, maar de kunstenares kan er een leven uit aflezen.

Takomst (Toekomst)

In haar schilderijen verwerkt Tanja van Abbema deze materialen tot een nieuwe vorm, waarbij de ruimte tussen de vormen net zo belangrijk is. Het is als de ruimte tussen de regels en staat voor wat niet te zeggen valt. Op deze wijze verbeeldt ze wat niet te benoemen is, maar wel van wezenlijk belang is. Haar werk gaat over haar zelf en over het mysterie van het leven.

Edith Madou uit Deventer maakt realistische keramische beelden. Haar beelden zijn humoristisch en luchtig opgebouwd uit herkenbare voorwerpen en vaak met een vleugje nostalgie. Meestal voegt ze vissen toe om de alledaagse situaties absurd maken en ook om te symboliseren dat water oneindig is, leeft, en de bron is van levenskracht.

Inspiratie haalt Edith Madou uit het dagelijks leven, de gezelligheid en Nederlandse tradities. De vrolijke beelden met een tijdloos karakter en fraai afgewerkt worden gewaardeerd door een breed publiek en laten veel mensen dagelijks genieten.

Bij de opening op zaterdag 17 augustus van 16 tot 18 uur is iedereen van harte welkom: Galerie Lytse Skientme, Hoofdstraat 26, Koudum.

Zomermarkten op dinsdag

Galerie Lytse Skientme is ook de hele dag open op de dinsdagse zomermarkten in Koudum. Deze vinden plaats op 16, 23 en 30 juli, 6, 13 en 20 augustus. We staan dan ook met een kraam buiten op de stoep.

Op dinsdagmiddag 23 juni is er ’s middags bij Galerie Lytse Skientme live muziek met Laaghangend Fruit. Dat is een trio uit Koudum dat eigen Fries-Nederlandse liedjes en op muziek gezette gedichten zingt, naast in het Fries vertaalde Nederlandse liedjes van Freek de Jonge, Bram Vermeulen, Joost Nuissl, Ramses Shaffy, Boudewijn de Groot e.a.

Op 30 juni is er naast ons, bij het Lunch Atelier, de hele dag live muziek van Lisette Autumn. Deze zangeres uit Noord-Holland brengt een mooie mix van oude jazznummers en moderne popsongs die ze in een eigen jasje steekt.

Op 6 augustus is Laaghangend Fruit ’s middags weer bij Galerie Lytse Skientme en op 13 augustus speelt daar het duo Hoed en de Rand. Dat duo zingt Nederlandstalige poëzie, luister- en drinkliedjes. De melodieën bij de gedichten maken ze zelf. Voor hun eigen liedjes zijn de inspiratiebronnen onder andere de zee en de liefde. Peter speelt daarbij gitaar, Jelle accordeon. De liedjes zijn divers en variëren van weemoedig-romantische liefdesliedjes tot protestliedjes, van liedjes over het water tot liedjes over school. Bij alle optredens schakelt Hoed en de Rand tussen ernst en humor, tussen verstilde luisterliedjes en zeemansachtige drinkliedjes.

Opening zomerexpositie

Op zaterdagmiddag 6 juli vindt de opening plaats van de zomerexpositie van Galerie Lytse Skientme in Koudum. Op deze expositie die van 4 juli tot en met 10 augustus loopt, is werk te zien van Elske Schotanus (tekeningen), Jelle Schotanus (schilderijen) en René Kaiser (keramiek). Neef Jelle en nicht Elske Schotanus exposeren bij deze gelegenheid voor het eerst samen.

Elske Schotanus (1957) uit Heerenveen is beeldend kunstenaar en schrijver. Als beeldend kunstenaar legde ze zich de laatste jaren voornamelijk toe op het tekenen van naakten. Ze tekent naar model in een los en krachtig handschrift. De lijnen van het lichaam volgen, een schaduw onder een borst of het bonkige van knieën, de ribben die je vaak bij mannen ziet, dat alles vindt ze ongelooflijk boeiend. Ze ziet het weergeven van het menselijk lichaam, met al zijn hoeken, glooiingen en schaduwpartijen niet anders dan het vastleggen van een landschap.

Jelle Schotanus (1956) is een natuurmens. Woonachtig in Beetsterzwaag is hij regelmatig te vinden in natuurgebied De Deelen, een afgegraven veengebied dat nu een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden vormt. Daar vindt hij de landschappen die hij schildert, spontaan, met acryl op doek. De sfeer is ruig maar hij houdt een scherp oog voor detail. De schepper lijkt als een wildeman te keer te gaan en zijn hart bonkt zoals het landschap hem heeft gevat. Zo pakt het de kijker.

René Kaiser uit Bovensmilde is sinds 1988 zelfstandig keramist. Zijn keramiek vindt zijn oorsprong in ervaringen uit het dagelijkse leven, de natuur, architectuur, mythologie en literatuur. Zijn werk bestaat vaak uit voorgevormde en opgebouwde vormen, maar ook wel uit platen klei. De laatste jaren gebruikt hij ook grafische elementen in zijn werk, dat vaak de vorm van een tafel heeft, maar niet als zodanig is bedoeld. Ook door de afbeeldingen draagt zijn keramiek bij aan de mythologische verhalen en verhalen over menselijke eigenaardigheden.Drie Friezen op nieuwe expositie

Van 16 mei tot en met 29 juni exposeren drie Friese kunstenaars in galerie Lytse Skientme in Koudum: Bert Klok (portretten), Elmar Kuiper (schilderijen) en Leo Maarleveld (keramiek). De expositie wordt officieel geopend op zaterdag 18 mei om 16.00 uur in aanwezigheid van de kunstenaars en uiteraard met een hapje, drankje en praatje.

Bert Klok (1952) toont zijn expressieve, kleurrijke en fantasievolle portretten. De geschilderde figuren zijn creatief en schijnbaar eenvoudig op het doek gezet, met oog voor kleurgebruik en compositie, en verraden een wereld aan verhalen achter de oppervlakte. Deze schilder uit Franeker is nog vol enthousiasme en met veel plezier bezig een eigen stijl te ontwikkelen, al zijn de contouren daarvan al wel duidelijk in de geëxposeerde werken te zien. Wanneer hij schildert, luistert hij altijd naar muziek. Dat gaat van Wagner en Bach tot Guns and Roses. Die uiteenlopende sferen zijn ook in de portretten van Bert Klok te herkennen.

Dichter, zanger/performer en beeldend kunstenaar Elmar Kuiper (Sneek, 1969) exposeert schilderijen die hij het afgelopen jaar maakte. Als schilder wordt hij onder andere geïnspireerd door de vormentaal van het landschap waarin hij opgroeide en woont – ruwweg het weidegebied tussen Sneek en Leeuwarden – en de menselijke ingrepen daarin. Zijn werk komt intuïtief en associatief tot stand, maar kent ook bedachtzame en rationele componenten. Kuiper schildert niet figuratief, al zijn er bijvoorbeeld herkenbare vogels (ook een belangrijk motief in zijn dichtwerk) zoals kieviten afgebeeld.

Leo Maarleveld uit Ureterp is een keramist die altijd op zoek is naar uitersten. Werken vanuit het gevoel maakt dat zijn werk zeer gevarieerd is, zowel qua vorm als qua techniek. Daarbij neemt het raku-stoken een grote plaats in. Het bijzondere van raku-stoken is dat de keramiek gloeiend heet uit de oven wordt gehaald en in zaagsel wordt gelegd. Ongeglazuurde delen worden zwart en er ontstaan speciale glazuureffecten. Door de snelle afkoeling craqueleert de keramiek heel mooi.

Galerie Lytse Skientme start derde seizoen met afwisselende expositie

Op vrijdag 22 maart van 16.00 -18.00 uur is de openingsreceptie van de voorjaarsexpositie van Galerie Lytse Skientme. Op deze zeer diverse expositie toont Marian Langevoort abstracte schilderijen, Gerda Douma stillevens in olieverf en Sofie Raateland glaskunst.

De eerste expositie van het derde seizoen van onze galerie in Koudum start op 21 maart en loopt tot en met 11 mei. We zijn in ieder geval open van donderdag t/m zaterdag (12-17 uur), maar we zijn ook op andere dagen wel open en ook op afspraak.

Marian Langevoort uit Zwolle wordt geïnspireerd schilders als Robert Zandvliet en Mark Rothko. Verder vindt ze haar inspiratie in talloze onderwerpen: het nieuws, de natuur, maar net zo goed een dichtbundel. Haar werk ontstaat vanuit maatschappelijke betrokkenheid, spiritualiteit en intuïtie. Om de verbeelding van de kijker niet te beïnvloeden dragen sommige abstracte doeken geen titel.

Gerda Douma woont in Leeuwarden waar ze met andere kunstenaars kunstwinkel Ogenblik runt. Haar stillevens van olieverf op doek of paneel zijn realistisch geschilderd met aandacht voor detail. Ze schildert graag oude voorwerpen. Die vertonen sporen van de gebruiker, waardoor ze schilderachtig worden.

Sofie Raateland (Groningen) is eerst opgeleid tot muziekdocent en werd later ook beeldend kunstenaar. Ze maakt sinds enkele jaren ook glasobjecten. Glas is een inspirerend materiaal waar met levendige kleuren gewerkt kan worden. Het werkproces is ambachtelijk, maar ook creatief, en bij glasfusen draagt ook het stookproces bij aan het uiteindelijke werk.

Bij de openingsreceptie – met een praatje plus een hapje en een drankje – is iedereen van harte welkom. De kunstenaars zullen op de openingsreceptie aanwezig zijn. Galerie Lytse Skientme zit in de Hoofdstraat in Koudum op nummer 26 in Koudum.

Poëziemiddag in Koudum

Na het grote succes van vorig jaar houden de vier galeries en het lunch-atelier uit de Hoofdstraat in Koudum ook nu weer een wervelende poëziemiddag. De poëziemiddag vindt plaats op 17 februari en er zijn Nederlandstalige én Friestalige gedichten en liederen te horen. In navolging van de Nationale Poezieweek is het centrale thema ‘vrijheid’.

Het programma start om 14.00 uur in het Beeldhouwcentrum, waar belangstellenden worden ontvangen met koffie en thee. Aansluitend leest Ytsje Hettinga hier gedichten voor. Vervolgens doen de bezoekers de overige galeries aan, elk met een eigen programma.

In Galerie Kunst in Beweging op belicht Connie Harkema de dichterlijke vrijheid en zorgt Anneke Piersma voor het Friestalige gedeelte. In Galerie Lytse Skientme treden het trio Laaghangend Fruit en de dichter Paul van Dijk op. Van Dijk publiceerde in 2018 zijn goed ontvangen debuutbundel Famke fan snie, waaruit hij ongetwijfeld zal voorlezen. In Galerie 13 Manen draagt Gerda Veldman gedichten voor en sjongt Sjoukje van der Land Fryske lietsjes. Tot slot is er in het Lunch-Atelier een verrassende nazit.

Kosten: € 10, inclusief koffie/thee bij aanvang en hapje en drankje na afloop
Tijdstip: zondagmiddag 17 februari van 14.00 tot 17.00 uur
Aanmelden: vóór 13 februari via galerielytseskientme@gmail.com

De start van de poëziemiddag van 2018 (foto Ella van der Meer, Balk)