Nieuwsbrief + filmpje

Op 25 mei verscheen de tweede nieuwsbrief van 2021. Natuurlijk met de informatie over de tweede expositie van 2021 in onze galerie. En verder een aankondiging van de drie zomermarkten die dit jaar in Koudum georganiseerd worden en foto’s van nieuw werk van Joke ket (Wadvensters) en Jean Kamps (bronzen beeldjes). Klik op de afbeelding voor de hele nieuwsbrief.

Voor degenen die er niet in slagen om de tweede expositie van 2021 in Galerie Lytse Skientme in Koudum te komen bekijken, hebben we een filmpje gemaakt van het werk van Arnold Niessen, Elsa Visser, Hanneke van der Baan en Allart Okx.

Papier en licht op tweede expositie 2021 in Galerie Lytse Skientme

Vanaf 20 mei is er een nieuwe expositie te zien in Galerie Lytse Skientme die deze keer vier kunstenaars in de spotlight zet. Veel papierwerk is er op de expositie te zien: Elsa Visser toont haar stijlvolle papierkunst, Arnold Niessen zijn sumi-e (inktschilderingen op rijstpapier) en Hanneke van der Baan haar geëngageerde papiercollages. Daarnaast exposeert Allart Okx zijn nieuwe artistieke lichtobjecten.

Elsa Visser studeerde in 1988 af aan de Kampense Kunstacademie Constantijn Huygens, afdeling beeldhouwen. Ze was toen al gefascineerd door papier en ontwierp na haar studie theaterdecors, kostuums en theaterpoppen van papier-maché. Voor haar huidige papierkunst haalt ze inspiratie uit de immense schoonheid en kracht van de natuur. Ze verwondert zich over piepkleine details zoals de nerven in een blad of de sporen van een zwam. De mooie structuren, overlappingen en overgangen in vorm fascineren haar en ze probeert in haar papierwerken iets van haar verwondering op de kijker over te brengen. Daarbij maakt ze graag gebruik van handgeschept papier.

Arnold Niessen (Leiden, 1947) deed de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag eind jaren zestig. Hij specialiseerde zich in het aquarelleren en vond aanvankelijk zijn motieven vooral in het landschap. Sinds 2004 is zijn werk uitsluitend abstract. Vanaf 2013 werkt hij met sumi (zwarte inkt) op rijstpapier. Het flinterdunne papier werkt als vloeipapier. Iedere penseelstreek is absoluut en onherroepelijk en correcties zijn onmogelijk. De warm-zwarte inkt wordt in allerlei gradaties met water verdund en vloeit waar het gaan kan. In een sumi-e (zwarte inkt-schilderij) van Arnold Niessen herkent de kijker vrijwel altijd wel een verstilde beweging. Zoals dichter-classicus Piet Gerbrandy zei: “Arnold Niessen haalt de verte naar zich toe”.

Voor Hanneke van der Baan (Amsterdam, 1947) is creativiteit altijd haar passie geweest, ook tijdens haar werk in de sociale sector. In haar vrije tijd tekende en schilderde ze heel veel, vaak naar model, ook vrije opdrachten. Ze deed diverse teken- en schildersopleidingen bij de Wackers Academie en de Werkschuit. Sinds 2014 maakt ze collages, vaak naar aanleiding van wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Voor haar papiercollages gebruikt ze meestal beeldmateriaal uit tijdschriften, folders en brochures, die gemaakt zijn van mooi gekleurd, glanzend en stevig papier. Ze knipt alles heel precies uit en maak er haar eigen voorstellingen mee.

Allart Okx woont en werkt sinds enkele jaren als kunstenaar in Leeuwarden. Een groot deel van ons bestaan zijn we nogal beklemmend en stressvol bezig met tijd, maar Okx wil op geheel eigen wijze aandacht besteden aan de tijd die er toe doet. Zo kwam hij tot zijn ‘tijdsbeelden’ die de tijd instinctief visueel maken en daarmee misschien wel iets aangenamer. Deze tijdsbeelden zijn aparte ‘klokken’ die met vloeiende kleurveranderingen binnen vaak natuurlijke lijnen de tijd gevoelsmatig aangeven. Via een ingenieus systeem van ledlampjes achter het glas in lood creëert Okx deze verrassende en dynamisch kleurrijke objecten. Op die manier maakt hij volstrekt unieke kunstwerkjes.

De expositie met het werk van Elsa Visser, Arnold Niessen, Hanneke van der Baan en Allart Okx is te zien van 20 mei tot en met 26 juni. Galerie Lytse Skientme, Hoofdstraat 26 in Koudum, is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur. Op andere momenten op afspraak.

Vijfde expositieseizoen van start

Op de eerste expositie van 2021 toont Galerie Lytse Skientme van 1 april tot en met 15 mei abstracte schilderijen van Petyo Petrov, kleurrijke bloemenschilderijen van Catrien Dirkmaat en glaskunst van Wilma Hoeve. Met deze expositie luidt de galerie in Koudum haar vijfde expositieseizoen in.

Petyo Petrov komt uit Bulgarije waar hij ook zijn kunstopleiding deed. Hij woonde in Duitsland en Spanje, waar hij onder andere exposeerde in Madrid. Daarna kwam hij naar Nederland en vestigde zich in Leeuwarden. Inspiratie haalt hij uit het dagelijks leven. Zijn schilderijen zijn een uitlaatklep voor zijn binnenwereld. Hoe rijk die is, tonen de abstracte werken die hij exposeert in Galerie Lytse Skientme. Een deel van de schilderijen is opgebouwd uit veelkleurige geometrische vormen: driehoeken en rechthoeken, soms met afgeronde hoeken. Op creatieve manier construeert de schilder deze vormen op een doek tot een kleurrijk en boeiend schilderij.

Catrien Dirkmaat nam als tiener in Zwolle al schilderlessen en schoolde zich onder andere bij op de Kunstacademie in Trier. Kleur en warmte zijn de in het oog springende kenmerken van haar grote doeken. De kleuren zoekt ze voelend en tastend uit en spat ze spontaan op het doek, met de natuur als inspiratiebron. Steeds terugkerend zijn de karakteristieke bloemvormen die in haar ontwikkeling steeds abstracter worden. Ze schildert met plamuur- en paletmes in losse krachtige toetsen en gebruikt verfijnde kleurcombinaties in zowel olie- als acrylverf. Naast warme en uitbundige kleuren zorgt ze ook voor dynamiek in haar werk.

Wilma Hoeve uit Rouveen is gefascineerd door glas en kleur. Ze ontdekte het glasfusen via een workshop en heeft inmiddels een rijk oeuvre ontwikkeld. Bij het fusen van glas worden stukjes glas op hoge temperaturen in een speciale oven versmolten tot een plaat en daarna op lagere temperatuur vervormd tot bijvoorbeeld een schaal. Voor speciale effecten gebruikt de kunstenares glasverf of glaspoeders. Inspiratie vindt ze in fleurige bloemen of een mooi landschap. Voorop staat dat een object aantrekkelijk moet zijn om te zien. Daarnaast komt er ook steeds vaker symboliek in haar werk: vrijheid, schoonheid, verdriet, vreugde.

De expositie van de schilderijen van Petyo Petrov en Catrien Dirkmaat en de glaskunst van Wilma Hoeve is te zien in Galerie Lytse Skientme, Hoofdstraat 26 in Koudum. van 1 april tot en met 15 mei 2021. De galerie is open op donderdag (ook op Hemelvaartsdag), vrijdag en zaterdag van 12 tot 17  uur. Op een ander moment komen? Maak dan een afspraak.

Naast het werk van de hoofdexposanten is er in de galerie werk van Jean Kamps (bronzen beeldjes), van Hélène van Dongen (keramiek) en van Brigitte Duin (kleine schilderijtjes).

Nieuwe folder

De folder van 2021 met de aankondiging van de vier exposities is binnen. De kleur gaat in het echt iets meer in de richting van turquoise dan naar het blauw van de foto’s.

Open op afspraak

Onze winterexpositie – met schilderijen van Brigitte Duin – is nog tot en met 25 maart op afspraak te bezichtigen, met maximaal twee personen tegelijk.

Na 25 maart gaan we ons opmaken voor het expositieseizoen 2021. Op 1 april start de eerste expositie. Dan zijn er schilderijen van Petyo Petrov en Catrien Dirkmaat plus glaskunst van Wilma Hoeve.

Winterexpositie 2020-2021

Op de winterexpositie in galerie Lytse Skientme hangen voornamelijk schilderijen van Brigitte Duin. Daarnaast is er keramiek van Hélène van Dongen en zijn er beelden in brons en steen van Jean Kamps en objecten van Ber Stekelenburg. Ook hangen er enkele kleine waddenschilderijen van Joke Ket en het schilderij van onze galerie door Ad Kling.

Van Brigitte Duin zijn naast het schilderij Jokulsarlon (130×200 cm) enkele nieuwe schilderijen te zien die als inspiratiebron IJsland hebben, waaronder onderstaand schilderij Blue Lagoon (80×100 cm).

Vanwege de coronamaatregelen is de expositie tot en met 9 februari niet in de galerie te bezichtigen. Daarom een virtuele rondleiding via een filmpje:

Nieuwsbrief 2020-6

Op 23 december verscheen de laatste nieuwsbrief van 2020. Met een terugblik op de afsluiting van het expositieseizoen 2020, foto’s van de huidige winterexpositie en een vooruitblik naar de exposities van 2021.

Herfstexpositie 2020

De herfstexpositie van Galerie Lytse Skientme 2020 toont voornamelijk schilderijen van Brigitte Duin. Daarnaast hangen er enkele kleine schilderijen van Joke Ket en wandobjecten van Ber Stekelenburg. Er zijn bovendien nog enkele vazen van keramiek van Christiane van Dijk en beelden – zowel brons als steen – van Jean Kamps.

metalen wandobjecten van Ber Stekelenburg
Joke Ket – Uit het vuur der aarde

Deze expositie bekijken? Bel of mail ons voor een afspraak of probeer aan te bellen.

Galerie Lytse Skientme tijdens UIT Festival 2020

Zaterdag 12 september vond het UIT Festival Súd West plaats, de opening van het culturele seizoen in Súdwest-Fryslân. Dat vond altijd plaats in Sneek rond de schouwburg, met kraampjes en talloze optredens. In verband met de coronamaatregelen had de organisatie besloten dit jaar het festival te spreiden over diverse plaatsen, waaronder Koudum.

Naast allerlei optredens op het Centrium was er in Koudum ook een kunstroute. Bij het Beeldhouwcentrum kon men ontdekken wat het is om steen te bewerken en in Galerie 13 Manen waren onder de titel ‘2020 – van illusie naar werkelijkheid’ beelden en schilderijen van diverse kunstenaars te zien. Galerie Lytse Skientme bood ‘Kunst uit Koudum en omstreken’: Ryt Kooistra exposeerde pentekeningen op keramiek, Pieter Broertjes en Ad Kling toonden schilderijen met afbeeldingen van de omgeving. Ook hingen er schilderijen van leerlingen van het Bogerman College. Het duo ‘Hoed en de Rand’ zorgde bij de galerie voor muzikale omlijsting.

Kinderen konden in Koudum de ‘kinderroute’ lopen. Dankzij de ‘kinderroute’ van het UIT Festival is er op de laatste dag van het expositieseizoen van Galerie Lytse Skientme leuke belangstelling geweest van de jeugd. Niet zo gek natuurlijk, want met het juist beantwoorden van de vragen was er een ijsje te verdienen. Een van de vragen was van welk materiaal de poefjes van Joanne Daams van Zitpracht gemaakt zijn.

Onderstaand filmpje – met foto’s van René Spijkerman – toont alle activiteiten van de Uit Fesrtival Súdwest in Koudum:

Expositie 2020-4

Kunst uit Koudum en omstreken

Van 20 augustus tot en met 12 september presenteert Galerie Lytse Skientme ‘Kunst uit Koudum en omstreken’. De al jaren in Koudum wonende Ryt Kooistra toont haar aardewerk met pentekeningen en nieuwkomer in Koudum Pieter Broertjes zijn Friese landschappen. Ad Kling uit Workum laat onder andere zijn stadsgezichten van Workum zien en er hangen allerlei landschappen van leerlingen van het Bogerman College in Koudum.

Allard Weerstra, inmiddels ex-leering Bogerman College, bij zijn schilderij van de zuidkust van Wales

Na een bezoek aan de galerie kregen leerlingen van het Bogerman College in Koudum van docent kunstvakken Roos van der Most de opdracht om ‘een landschap met een verhaal’ te schilderen. Uiteindelijk kozen de galeriehouders werk van tien leerlingen voor de expositie ‘Kunst uit Koudum e.o.’. Daaronder opvallend veel abstract werk. Allard Weerstra uit Koudum schoot bij de opdracht een mooie plek tijdens een vakantie te binnen. Het beeld van de zuidkust van Wales met lucht, zee en land maakte grote indruk op hem en hij legde dat vast*.

Pieter Broertjes (Boskoop, 1951) heeft sinds ruim een jaar zijn schildersatelier in Koudum. Hij geniet van het Friese (water)landschap, van uitgesproken Nederlands weer en typisch Hollandse wolken en is vooral ook onder de indruk van wat hij noemt de ‘stroomrafelingen’ in licht en water. Pas op latere leeftijd begon hij te ervaren hoe deze impressies in verf weer te geven. Nu hij ervan doordrongen raakt dat hij schilder is bij de gratie van het licht, exposeert hij zijn landschappen.

Ad Kling is opgeleid bij de grafische kunstinrichting in Utrecht, waar alle aandacht was voor penseelvaardigheid. Later is hij gaan schilderen op doek en papier. Zijn eigen stadje, Workum, is een geliefd onderwerp bij deze schilder. Deze stadsgezichten zijn realistisch geschilderd, maar vertonen verrassende elementen. Daarnaast maakt hij graag eigenzinnige collages van het werk van oude meesters.

Ryt Kooistra ontwikkelde zich tot keramist. Daarnaast maakt ze pentekeningen, een andere manier om ideeën uit haar creatief borrelende brein te verbeelden. De ene streek volgt op de andere, wat leidt tot een unieke compositie. Altijd zwart-wit, maar nooit hetzelfde. Vervolgens kwam ze op het idee om beide kunstuitingen te combineren en ontstonden haar pentekeningen op aardewerk die ze nu in Galerie Lytse Skientme exposeert.

Galerie Lytse Skientme, Hoofdstraat 26 in Koudum, is geopend van donderdag tot zaterdag van 12 tot 17 uur. De expositie loopt tot 12 september.

* Naast de landschappen van de Indra de Jong en Allard Weerstra, hangt er werk van de (ex-)Bogermanleerlingen Amarins de Jong, Daniek van der Werf, Dewi Jongman, Rianna Erik, Emily Rinia, Robin de Roos, Tessa van IJzendoorn, Marije Wildschut.