Vijfde expositieseizoen van start

Op de eerste expositie van 2021 toont Galerie Lytse Skientme van 1 april tot en met 15 mei abstracte schilderijen van Petyo Petrov, kleurrijke bloemenschilderijen van Catrien Dirkmaat en glaskunst van Wilma Hoeve. Met deze expositie luidt de galerie in Koudum haar vijfde expositieseizoen in.

Petyo Petrov komt uit Bulgarije waar hij ook zijn kunstopleiding deed. Hij woonde in Duitsland en Spanje, waar hij onder andere exposeerde in Madrid. Daarna kwam hij naar Nederland en vestigde zich in Leeuwarden. Inspiratie haalt hij uit het dagelijks leven. Zijn schilderijen zijn een uitlaatklep voor zijn binnenwereld. Hoe rijk die is, tonen de abstracte werken die hij exposeert in Galerie Lytse Skientme. Een deel van de schilderijen is opgebouwd uit veelkleurige geometrische vormen: driehoeken en rechthoeken, soms met afgeronde hoeken. Op creatieve manier construeert de schilder deze vormen op een doek tot een kleurrijk en boeiend schilderij.

Catrien Dirkmaat nam als tiener in Zwolle al schilderlessen en schoolde zich onder andere bij op de Kunstacademie in Trier. Kleur en warmte zijn de in het oog springende kenmerken van haar grote doeken. De kleuren zoekt ze voelend en tastend uit en spat ze spontaan op het doek, met de natuur als inspiratiebron. Steeds terugkerend zijn de karakteristieke bloemvormen die in haar ontwikkeling steeds abstracter worden. Ze schildert met plamuur- en paletmes in losse krachtige toetsen en gebruikt verfijnde kleurcombinaties in zowel olie- als acrylverf. Naast warme en uitbundige kleuren zorgt ze ook voor dynamiek in haar werk.

Lichtend vuur

Wilma Hoeve uit Rouveen is gefascineerd door glas en kleur. Ze ontdekte het glasfusen via een workshop en heeft inmiddels een rijk oeuvre ontwikkeld. Bij het fusen van glas worden stukjes glas op hoge temperaturen in een speciale oven versmolten tot een plaat en daarna op lagere temperatuur vervormd tot bijvoorbeeld een schaal. Voor speciale effecten gebruikt de kunstenares glasverf of glaspoeders. Inspiratie vindt ze in fleurige bloemen of een mooi landschap. Voorop staat dat een object aantrekkelijk moet zijn om te zien. Daarnaast komt er ook steeds vaker symboliek in haar werk: vrijheid, schoonheid, verdriet, vreugde.

De expositie van de schilderijen van Petyo Petrov en Catrien Dirkmaat en de glaskunst van Wilma Hoeve is te zien in Galerie Lytse Skientme van 1 april tot en met 15 mei 2021. De galerie is normaal gesproken open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17  uur, maar houdt zich strikt aan de coronamaatregelen en laat dus voorlopig belangstellenden op afspraak toe. Adres: Hoofdstraat 26 in Koudum.

Nieuwe folder

De folder van 2021 met de aankondiging van de vier exposities is binnen. De kleur gaat in het echt iets meer in de richting van turquoise dan naar het blauw van de foto’s.

Open op afspraak

Onze winterexpositie – met schilderijen van Brigitte Duin – is nog tot en met 25 maart op afspraak te bezichtigen, met maximaal twee personen tegelijk.

Na 25 maart gaan we ons opmaken voor het expositieseizoen 2021. Op 1 april start de eerste expositie. Dan zijn er schilderijen van Petyo Petrov en Catrien Dirkmaat plus glaskunst van Wilma Hoeve.

Winterexpositie 2020-2021

Op de winterexpositie in galerie Lytse Skientme hangen voornamelijk schilderijen van Brigitte Duin. Daarnaast is er keramiek van Hélène van Dongen en zijn er beelden in brons en steen van Jean Kamps en objecten van Ber Stekelenburg. Ook hangen er enkele kleine waddenschilderijen van Joke Ket en het schilderij van onze galerie door Ad Kling.

Van Brigitte Duin zijn naast het schilderij Jokulsarlon (130×200 cm) enkele nieuwe schilderijen te zien die als inspiratiebron IJsland hebben, waaronder onderstaand schilderij Blue Lagoon (80×100 cm).

Vanwege de coronamaatregelen is de expositie tot en met 9 februari niet in de galerie te bezichtigen. Daarom een virtuele rondleiding via een filmpje:

Nieuwsbrief 2020-6

Op 23 december verscheen de laatste nieuwsbrief van 2020. Met een terugblik op de afsluiting van het expositieseizoen 2020, foto’s van de huidige winterexpositie en een vooruitblik naar de exposities van 2021.

Herfstexpositie 2020

De herfstexpositie van Galerie Lytse Skientme 2020 toont voornamelijk schilderijen van Brigitte Duin. Daarnaast hangen er enkele kleine schilderijen van Joke Ket en wandobjecten van Ber Stekelenburg. Er zijn bovendien nog enkele vazen van keramiek van Christiane van Dijk en beelden – zowel brons als steen – van Jean Kamps.

metalen wandobjecten van Ber Stekelenburg
Joke Ket – Uit het vuur der aarde

Deze expositie bekijken? Bel of mail ons voor een afspraak of probeer aan te bellen.

Galerie Lytse Skientme tijdens UIT Festival 2020

Zaterdag 12 september vond het UIT Festival Súd West plaats, de opening van het culturele seizoen in Súdwest-Fryslân. Dat vond altijd plaats in Sneek rond de schouwburg, met kraampjes en talloze optredens. In verband met de coronamaatregelen had de organisatie besloten dit jaar het festival te spreiden over diverse plaatsen, waaronder Koudum.

Naast allerlei optredens op het Centrium was er in Koudum ook een kunstroute. Bij het Beeldhouwcentrum kon men ontdekken wat het is om steen te bewerken en in Galerie 13 Manen waren onder de titel ‘2020 – van illusie naar werkelijkheid’ beelden en schilderijen van diverse kunstenaars te zien. Galerie Lytse Skientme bood ‘Kunst uit Koudum en omstreken’: Ryt Kooistra exposeerde pentekeningen op keramiek, Pieter Broertjes en Ad Kling toonden schilderijen met afbeeldingen van de omgeving. Ook hingen er schilderijen van leerlingen van het Bogerman College. Het duo ‘Hoed en de Rand’ zorgde bij de galerie voor muzikale omlijsting.

Kinderen konden in Koudum de ‘kinderroute’ lopen. Dankzij de ‘kinderroute’ van het UIT Festival is er op de laatste dag van het expositieseizoen van Galerie Lytse Skientme leuke belangstelling geweest van de jeugd. Niet zo gek natuurlijk, want met het juist beantwoorden van de vragen was er een ijsje te verdienen. Een van de vragen was van welk materiaal de poefjes van Joanne Daams van Zitpracht gemaakt zijn.

Onderstaand filmpje – met foto’s van René Spijkerman – toont alle activiteiten van de Uit Fesrtival Súdwest in Koudum:

Expositie 2020-4

Kunst uit Koudum en omstreken

Van 20 augustus tot en met 12 september presenteert Galerie Lytse Skientme ‘Kunst uit Koudum en omstreken’. De al jaren in Koudum wonende Ryt Kooistra toont haar aardewerk met pentekeningen en nieuwkomer in Koudum Pieter Broertjes zijn Friese landschappen. Ad Kling uit Workum laat onder andere zijn stadsgezichten van Workum zien en er hangen allerlei landschappen van leerlingen van het Bogerman College in Koudum.

Allard Weerstra, inmiddels ex-leering Bogerman College, bij zijn schilderij van de zuidkust van Wales

Na een bezoek aan de galerie kregen leerlingen van het Bogerman College in Koudum van docent kunstvakken Roos van der Most de opdracht om ‘een landschap met een verhaal’ te schilderen. Uiteindelijk kozen de galeriehouders werk van tien leerlingen voor de expositie ‘Kunst uit Koudum e.o.’. Daaronder opvallend veel abstract werk. Allard Weerstra uit Koudum schoot bij de opdracht een mooie plek tijdens een vakantie te binnen. Het beeld van de zuidkust van Wales met lucht, zee en land maakte grote indruk op hem en hij legde dat vast*.

Pieter Broertjes (Boskoop, 1951) heeft sinds ruim een jaar zijn schildersatelier in Koudum. Hij geniet van het Friese (water)landschap, van uitgesproken Nederlands weer en typisch Hollandse wolken en is vooral ook onder de indruk van wat hij noemt de ‘stroomrafelingen’ in licht en water. Pas op latere leeftijd begon hij te ervaren hoe deze impressies in verf weer te geven. Nu hij ervan doordrongen raakt dat hij schilder is bij de gratie van het licht, exposeert hij zijn landschappen.

Ad Kling is opgeleid bij de grafische kunstinrichting in Utrecht, waar alle aandacht was voor penseelvaardigheid. Later is hij gaan schilderen op doek en papier. Zijn eigen stadje, Workum, is een geliefd onderwerp bij deze schilder. Deze stadsgezichten zijn realistisch geschilderd, maar vertonen verrassende elementen. Daarnaast maakt hij graag eigenzinnige collages van het werk van oude meesters.

Ryt Kooistra ontwikkelde zich tot keramist. Daarnaast maakt ze pentekeningen, een andere manier om ideeën uit haar creatief borrelende brein te verbeelden. De ene streek volgt op de andere, wat leidt tot een unieke compositie. Altijd zwart-wit, maar nooit hetzelfde. Vervolgens kwam ze op het idee om beide kunstuitingen te combineren en ontstonden haar pentekeningen op aardewerk die ze nu in Galerie Lytse Skientme exposeert.

Galerie Lytse Skientme, Hoofdstraat 26 in Koudum, is geopend van donderdag tot zaterdag van 12 tot 17 uur. De expositie loopt tot 12 september.

* Naast de landschappen van de Indra de Jong en Allard Weerstra, hangt er werk van de (ex-)Bogermanleerlingen Amarins de Jong, Daniek van der Werf, Dewi Jongman, Rianna Erik, Emily Rinia, Robin de Roos, Tessa van IJzendoorn, Marije Wildschut.

Expositie 2020-3

In Galerie Lytse Skientme in de Hoofdstraat van Koudum exposeren van 16 juli tot 15 augustus drie kunstenaars die nogal uiteenlopende kunst maken. Het zijn Rob Streng met minimalistische schilderijen, Joke Ket met Waddenschilderijen en Judith Mulder met keramiek. Bij elkaar levert dat een fascinerende expositie op.

Rob Streng, uit Hoorn, was al tijdens zijn beeldende-kunstopleiding geboeid door abstractie en geometrische vormen en hij is in de traditie van het minimalisme blijven werken. Sommige geometrische vormen zijn zeer oud en gaan terug op vormen uit de oude steentijd. Met lijn, kleur en vorm ontstaat functionaliteit van de ruimte. Het zoeken naar balans tussen kleur en vorm is een voortdurende uitdaging. In de kleine werken die in galerie Lytse Skientme te zien zijn, toont Rob Streng hoe hij die uitdaging vormgeeft.

Keramiek is voor Judith Mulder (Hengelo, Overijssel) haar passie en ze is grafisch opgeleid. Dat is duidelijk terug te zien in haar keramische kunst. Ze maakt abstracte, handgevormde objecten, vaak in ronde vormen, maar ook met platen klei. Daarnaast houdt ze ervan om ‘vreemde vogels’ te maken met een vrolijke knipoog. Kenmerkend zijn de patronen, structuren en grafische vormen waar ze mee speelt. Ze gebruikt stevige kleisoorten voor haar kunstwerken die ze bakt in de raku-oven en kleurt met verschillende glazuren.

Joke Ket woont en werkt in Hurdegaryp. In haar schilderijen beeldt ze het ultieme gevoel van vrijheid en verbondenheid met Friesland uit. De liefde van deze kunstenares gaat vooral uit naar het Wad met aan de horizon de eilanden. Het Wad biedt schoonheid, uitzichten en de sensatie van zout op je lippen, voeten in het slik en zand op je lijf. Wadvondsten, zoals schelpen, slik en zeewier, verwerkt ze in haar schilderijen. Dat geeft de schilderijen niet alleen een aparte structuur, het maakt ze ook letterlijk voelbaarder.

De schilderijen van Joke Ket en Rob Streng en de keramische objecten van Judith Mulder zijn te bezichtigen en te koop in Galerie Lytse Skientme, Hoofdstraat 26 in Koudum. De expositie loopt van 16 juli tot en met 15 augustus en de galerie is open van donderdag t/m zaterdag van 12 tot 17 uur en op afspraak.

Expositie 2 van 2020

De eerste expositie van 2020 in Galerie Lytse Skientme in Koudum is vanwege de coronacrisis niet doorgegaan. Gelukkig gaat de tweede expositie wel door, al moet dat helaas zonder feestelijke opening. Op deze expositie toont de galerie keramiek van Marina Pronk en schilderijen van Yvonne Alting en van Karin Mayer. Ook zijn er sieraden van de Koudumse goudsmid Petra van der Beek te zien.

Yvonne Alting toont collage-achtige ‘schilderijen’ van vogels met een knipoog naar de werkelijkheid. Inspiratie vindt zij in de natuur en in de Japanse vormgeving. In haar collages combineert ze uiteenlopende materialen, bijvoorbeeld glasvezel, messing, papier, textiel en hout. De collages vallen enerzijds op door het originele materiaalgebruik, anderzijds door de rust en harmonie die er van uitgaat terwijl ze tevens expressiviteit uitstralen. 

De Duitse beeldend kunstenaar Karin Mayer schildert min of meer geabstraheerde landschappen. Het zijn gevoelde indrukken uit de natuur of van favoriete plekken, vooral in de provincie Friesland waar zij regelmatig vertoeft. Ze laat deze indrukken weer naar boven komen in haar atelier in Duitsland, wat haar inspireert om haar schilderijen de ruimte te bieden in de spanningsboog tussen abstractie en realiteit.

De Castricumse Marina Pronk toont in Galerie Lytse Skientme haar keramieken beeldenserie ‘ladylike’, een persoonlijke ode aan de vrouw in al haar verschijningsvormen. De beelden van klei worden gebakken, overgoten met blauwe glazuur en opnieuw gebakken. Door variatie in vorm, kleisoort, glazuurdikte en de temperatuur van de tweede stook is ieder beeld een unieke verschijning. De meeste ‘ladylike’s’ staan op een pinsokkel van cortenstaal en ze zijn weerbestendig.

Petra van der Beek zou de eerste expositie van 2020 al exposeren, maar die expositie ging niet door. In haar atelier in Koudum, de Droomsmederij, maakt ze sieraden van zilver of goud, soms gecombineerd met een minerale steen als amazoniet. Vaak ringen of halssieraden in opdracht, maar voor deze expositie liet ze nog meer haar eigen creativiteit stromen. Met dromen, bedenken en voelen als uitgangspunt combineert ze intuïtie met het daadwerkelijke maken, het smeden.

Deze expositie in Galerie Lytse Skientme loopt van 28 mei tot en met 14 juli. De galerie, Hoofdstraat 26 in Koudum, is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur. In verband met de coronamaatregelen kunnen er maximaal vier bezoekers tegelijk naar binnen en moet iedereen de gebruikelijke afstand houden.