Ellen Floris

Ruim twintig jaar geleden kwam Ellen Floris naar het verre noorden van Friesland en richtte daar met haar partner Bowe Roodbergen atelier ElBow in. Toen ze aan de Friese waddenkust kwam wonen, was ze gelijk verslingerd aan dit indrukwekkende natuurgebied. Ze is hier vaak te vinden met haar camera. Voor haar werk heeft ze in 2010 het keurmerk Waddengoud gekregen.

Aan de muren bij Galerie Lytse Skientme hangen echter geen waddenfoto’s, maar detailfoto’s. Want ook abstracte fotografie heeft haar interesse. Reflecties en weerspiegelingen van glas en water, een wegroestend bootje, de zon die op een stapel hooibalen valt… De vormen en beelden die deze manier van kijken oplevert, vindt ze mateloos fascinerend. Want wat zie je nu eigenlijk? Ze blijft zich verbazen en verwonderen over zoveel verborgen schoonheid.

Ook exposeert Ellen Floris in Koudum een aantal van haar Juttertjes: kleine, vaak grappige en absurdistische sculptuurtjes die ze maakt van gevonden materiaal. De minimensjes uit de modelspoorwinkel zorgen voor een glimlach. Of een schaterlach.

Ellen Floris exposeert haar abstracte foto’s in Galerie Lytse Skientme van 26 mei tot 2 juli 2022. Tegelijk met Ellen Floris exposeren in deze periode Bowe Roodbergen (lichtobjecten) en Peter van der Baan (tekeningen).