Expositie 2022-3: schilderijen, glaskunst en poëzie

Elke expositie in Galerie Lytse Skientme is speciaal. We combineren in onze galerie in elke expositie drie kunstenaars, vaak met zeer divers werk en dat levert altijd een unieke expositie op. Maar de derde expositie van 2022 is wel heel speciaal. Dat komt niet alleen omdat we abstract werk tonen van de Duitse kunstenaar Karin Mayer, maar ook omdat we een al eerder gevormde combinatie van de glaskunst van Jolanda Prinsen en gedichten van Sylvia Hubers laten zien. De combinatie van glaskunst en poëzie wordt in Koudum geconfronteerd met de nieuwe schilderijen van Karin Mayer.

Karin Mayer

Karin Mayer exposeerde in 2020 in Galerie Lytse Skientme met licht geabstraheerde landschappen. Op de schilderijen waren toen voornamelijk Friese landschappen te bewonderen; landschappen die ze zo goed kent van de vele, lange vakanties die ze in Friesland doorbracht. Naast het schilderen van landschappen hield Karin Mayer zich in 2021 en 2022 vooral bezig met informele schilderkunst. En dat laat ze nu in Koudum zien.

Karin Mayer – Side by side

Voor deze abstracte schilderen maakt ze spontaan, impulsief gebruik van vlakken, lijnen en glazuren in mixed media, soms gecombineerd met collage-elementen. Dat leidt tot lichte en levendige contrastrijke schilderijen. Los van gedefinieerde vormen geven de werken vol energie inzicht in de emotionaliteit van de kunstenaar.

Jolanda Prinsen en Sylvia Hubers: ‘De Tijd’

Jolanda Prinsen werkt met verschillende materialen en media, van steen tot textiel, van geluid en tekst tot film en performance. De laatste tien jaar maakte ze vooral objecten van glas. Ze werkt in drie dimensies, en voegt daar De Tijd aan toe. Glas heeft geen smeltpunt, maar een smelttraject. Het

onberekenbare van het materiaal inspireert haar om steeds nieuwe vormen te maken. Soms verwerkt ze daarin ook bladeren, klei en papier. Haar glaskunst is geheel gemaakt van gerecycled materiaal.

Jolanda Prinsen studeerde af aan de Rietveld Academie en voltooide een studie Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de UVA. Ze doceerde aan vier academies in Groningen, Maastricht, Amsterdam en Llantwit Major. Er staan zes beelden van haar hand in de openbare ruimte.

Sylvia Hubers verkent het grensgebied tussen proza en poëzie. Ze schrijft gedichten, prozagedichten, microromans, miniaturen, nanoverhalen en handpalmteksten. Van haar werk verschenen acht bundels, waarvan de laatste Wat als we niet waren betoverd is genomineerd voor de Halewijnprijs. Ze leest regelmatig voor en werkt graag samen met kunstenaars en muzikanten.

Het project ‘De Tijd’ is ontstaan in maart 2020, toen de lockdown in Nederland was ingesteld. Om het gemis aan contact te compenseren stuurde Jolanda elke twee weken een foto van een nieuw werk naar Sylvia. Die zette daar, al associërend een van haar gedichten of zeer korte teksten bij. De combinaties prijkten twee weken lang in de etalage van Jolanda’s Galerie De Tijd in Haarlem. Een blikvanger voor toevallige passanten, maar ook een vaste waarde, die allengs meer trouwe kijkers en lezers trok.

De expositie met het werk van Karin Mayer, Jolanda Prinsen en Sylvia Hubers is te zien van donderdag 7 juli tot en met zaterdag 6 augustus. De feestelijke opening (met een praatje, gedichten, een hapje en een drankje) is op zaterdag 9 juli om 16.00 uur.