Expositie 2022-4: Kunst uit de Súdwesthoeke

Het is zo langzamerhand een traditie geworden: de vierde expositie van Galerie Lytse Skientme toont kunst uit de eigen omgeving. Dit keer komen de kunstwerken – schilderijen en keramiek – uit Koudum, Oudemirdum en IJlst en ze zijn gemaakt door de kunstenaars Margreet Blaas, Rinnt Koornstra en Tom van der Vaart

Margreet Blaas woont nog niet zo lang in Koudum en exposeert dan ook voor het eerst in haar nieuwe woonplaats. Ze heeft zich via verschillende opleidingen ontwikkeld als autodidact met een stevige ambachtelijke achtergrond. Schilderen is volgens haar een innerlijke roeping. Ze voelt zich aangetrokken tot het onontdekte, tot een mysterie, een herinnering of een verhaal. Zij werkt vanuit het onbewust-bewuste geheugen en haar verbeelding.

Margreet Blaas – See

Via haar intuïtie en haar verbeelding volgt deze kunstenares haar innerlijke stemmen. Figuren vloeien al schilderend samen met hun omgevingen. Zo ontstaan er, stapje voor stapje, levendige en bezielde schilderijen die vaak een magisch realistische droomwereld laten zien. In deze, niet altijd herkenbare, realiteit is het onderwerp symbolisch en geplaatst in een wereld van toetsen en kleuren. Het is een subjectieve en emotionele benadering van de werkelijkheid waarbij beleving belangrijker wordt dan de tastbare werkelijkheid.

Rinny Koornstra is geboren in Sneek en woont nu in Oudemirdum. Ze werkte jarenlang als plateelschilder van Makkumer aardewerk. Daarna volgde ze talloze teken- en schildercursussen, onder andere bij de Kunst Academie Friesland. De kunst die ze maakt is vaak geïnspireerd op dagelijkse beschouwingen en fantasieën. Ook haalt ze inspiratie uit de natuur, vooral de zee, en soms uit gedichten. Ze schildert het liefst abstract of geabstraheerd. Wat ze uiteindelijk creëert, is een equivalent van wat ze heeft gezien en ervaren plus haar gevoel daarbij.

Rinny Koornstra – Light in decline 1

Een thema of onderwerp vormt zich vaak gaandeweg. Ze werkt vaak zonder een uitgebreid plan vooraf en laat zich graag leiden door intuïtie. In Galerie Lytse Skientme exposeert Rinny Koornstra schilderijen onder de titel ‘Light in decline’, waarvan ze zelf zegt: “Met deze werken wil ik de schoonheid laten zien die zich openbaart als er door een bepaalde lichtinval bijzondere kleureffecten kunnen verschijnen in verroeste, verdorde en vergane materie. Het zijn zeer sterk uitvergrote fragmenten”.

Tom van der Vaart heeft onder de naam Potter Tom een prachtig atelier in het centrum van IJlst, waar hij ook workshops en cursussen geeft. Zijn nieuwsgierigheid naar het pottenbakken werd als zevenjarige gewekt, toen hij een pottenbakker zijn kunsten zag vertonen op tv. Pas dertig jaar later nam hij voor het eerst zelf plaats achter een pottenbakkersschijf. Het was een ontspannende ervaring die grote indruk op hem heeft gemaakt.

Het gegeven dat je van klei, verpoederde mineralen, een draaiende beweging en een hittebron fraaie en duurzame voorwerpen kan vervaardigen fascineert hem. Hij is gespecialiseerd in gedraaid gebruiksgoed van steengoed en/of porselein en kleine handgevormde objecten. Bij het maken van zijn gebruiksgoed zoekt hij bewust de grenzen van het materiaal op. Zijn voorkeur gaat dan ook uit naar dunne en tijdloze vormen, voorzien van een levendig en kleurrijk glazuur.

Offiiciële, feestelijke opening 13 augustus

De expositie is te zien in Galerie Lytse Skientme in de Hoofdstraat van Koudum van 11 augustus tot 10 september. Open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur en op aanvraag. De feestelijke opening waarbij iedereen van harte welkom is, is op zaterdag 13 augustus om 16.00 uur met een praatje, een hapje en een drankje.