Expositie 2023-2

Op de tweede expositie van 2023 (van 25 mei tot 1 juli) exposeren alleen vrouwen. Dat is niet helemaal toevallig. Joke Ket en Jessica Lelieveld kiezen voor hun objecten zelfs nadrukkelijk een vrouwelijk thema en willen een wereld uitbeelden met een vriendelijke rol van de mens. De harmonieuze natuurervaring in de schilderijen van Iris Duchateau sluit daar in zekere zin bij aan, net als de serie portretten met verschillende emoties van Gabi Vos.

‘Iepen Mienskip’, het thema van Leeuwarden ‘Culturele Hoofdstad’ van Europa 2018 bracht Joke Ket en Jessica Lelieveld samen op kunstzinnig gebied. Het werd een mooi avontuur dat nu objecten oplevert van klei, acrylverf en slik. Jessica, de keramist, levert Joke, de schilder, keramische bollen aan van verschillende kleuren klei en met ruige structuren. Joke reageert op de bollen met een uit het water en vuur voortkomende wereld waarop de mens een vriendelijke rol speelt.

Joke Ket en Jessica Lelieveld – Het vuur der aarde

Een idyllische wereld, een utopie? Joke en Jessica zien het eerder als een wenselijke wereld. Een wereld die broodnodig is. ‘Vuur der Aarde’ is wat vrouwen nog steeds verbindt: liefde voor de planeet en een heel prettige samenwerking. Water en Vuur wordt ons gegeven door deze wonderschone aardkloot waar we zuinig op moeten zijn!

Iris Duchateau schildert landschappen en portretten, ze vangt het verhaal van een individu of landschap in verf op doek. De verhouding van de mens tot de natuur vormt een terugkerende thematiek. De werken van Iris worden niet enkel bepaald door verwondering over de kracht en kwetsbaarheid van mens en natuur. In haar verbeeldingen van natuur geeft ze uitdrukking aan het karakter van landschappen en de voortdurende verscheidenheid aan beleving van natuur. Ook in haar figuurstukken en portretten streeft ze naar het vangen van de persoonlijkheid of het gemoed van mensen.

Iris Duchateau – Het vlonderpad

Je zou Iris een moderne romanticus kunnen noemen. Ze werkt als de impressionisten nat in nat op het doek of paneel. Haar schilderijen kenmerken zich door vlekken en lijnvoering, die van dichtbij haast abstract lijken. Wanneer je afstand neemt tot de werken doemt een landschap of mens op. Zo herken je ‘een Duchateau’ aan haar eigenzinnige toets, dynamiek in de voorstellingen en expressief kleurgebruik.

Gabi Vos pakte na een opleiding bedrijfseconomie een favoriete bezigheid uit haar jeugd op en begon weer te tekenen. In juni 2022 rondde ze een driejarige professionele vakopleiding af aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen en ze doet nu de tweejarige Masteropleiding aan dezelfde academie. Ze bekwaamde zich in verschillende teken- en schildertechnieken, maar het meeste plezier ervaart ze bij het fijnschilderen en gelaagd schilderen.

Gabi Vos – Thinking girl

Eitempera, olie- en aquarelverf zijn materialen waarmee ze graag op de klassieke manier werkt. Ze tekent en schildert stillevens, portretten en ook landschappen. Ze is gefascineerd door het menselijk gezicht en is nieuwsgierig naar het verhaal achter de mens. Van een gezicht kun je namelijk veel aflezen: ogen die de ziel weerspiegelen, rimpeltjes van het lachen of juist van verdriet. Voor de expositie in Galerie Lytse Skientme maakte ze speciaal een serie portretten die te maken hebben met verschillende emoties.

De expositie met het werk van Joke Ket & Jessica Lelieveld, Iris Duchateau en Gabi Vos is te zien in Galerie Lytse Skientme (Hoofdstraat 26 in Koudum) van 25 mei tot en met 1 juli 2023. De galerie is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur. Op andere dagen onregelmatig of op afspraak.