Expositie 2023-3

Op de derde expositie van 2023 in Galerie Lytse Skientme exposeren drie kunstenaars: Reinier Knol (schilderijen), Gré Dubbeldam (emaillekunst) en Henk van der Vegt (glaskunst). De expositie is te zien van 6 juli tot en met 5 augustus.

Reinier Knol is in Leeuwarden geboren en opgegroeid op de Westerplantage vlakbij de Leeuwarder Oldehove. Hoewel hij goed kon tekenen is zijn creativiteit lange tijd sluimerend geweest, tot hij in 1994 met olieverf in aanraking kwam. Knol prikt met een naald in een tinnen tube, waarna hij met deze tube begint te tekenen alsof het een potlood is. Zo ontwikkelde hij een heel eigen schilderstijl die je nu nog steeds direct herkent als je een schilderij van zijn hand ziet.

Gaasterland – Kippenburg

Knol is een puur autodidact schilder. Naast veel stadsgezichten en landschappen is ook het schilderen van fantasiedieren favoriet. Figuren ontstaan vaak spontaan bij het schilderen. In de jaren 2001 tot en met 2007 had hij een galerie met eigen werk in de Beijerstraat 8 te Leeuwarden. Tegenwoordig heeft hij zijn atelier thuis in Leeuwarden op het adres Carolinenburg 67.

Gré Dubbeldam uit Dronten maakt emaillekunst. Emailleren – het samensmelten van glas op metaal (koper) – is de oudste techniek om metalen door kleur een meerwaarde te geven. Haar werken voor aan de wand zijn doorgaans ‘aards’: water, wind, landschap en seizoenen zijn haar inspiratiebronnen. De laatste tijd zijn haar werken abstracter geworden. In Galerie Lytse Skientme exposeert ze wandobjecten.

Over het algemeen gebruikt Gré Dubbeldam transparante emailles waardoor de koperglans ook meespeelt. Door kleuren over elkaar te smelten is de variatie eindeloos en speelt de ondergrond van koper een belangrijke rol. Ze gebruikt een emailleeroven met een binnenruimte van 30×30 cm, waarin haar werk in stukken op een temperatuur tussen de 700 en 900 graden wordt geëmailleerd. Daarna bouwt ze van deze losse op maat en model gezaagde stukken het werk dat ze voor ogen heeft.

Henk van der Vegt

Henk van der Vegt maakt nog geen tien jaar glasobjecten. Hij ontwerpt en maakt de objecten van glas door middel van glasfusing in combinatie met roestvrij staal. Hij raakte een aantal jaren geleden gefascineerd door de combinatie glas en licht. Sindsdien maakt hij met veel plezier steeds weer nieuwe glasobjecten, puur vanuit zijn gevoel.

Hoewel hij soms figuratief werkt, maakt Henk van der Vegt het liefst abstracte ontwerpen. Vaak gaat het om de kleuren waar het licht doorheen speelt. Omdat Koudum zich midden in een watersportgebied bevindt, heeft Van der Vegt zich voor de expositie in Galerie Lytse Skientme voor een deel van de te exposeren voorwerpen laten inspireren door het thema watersport.

Opening en zomermarkt

De expositie met het werk van Reinier Knol, Gré Dubbeldam en Henk van der Vegt is te zien in Galerie Lytse Skientme (Hoofdstraat 26, Koudum) van 6 juli tot en met 5 augustus. De galerie is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur en verder incidenteel of op afspraak. Op vrijdagmiddag 7 juli om 16.00 uur is de officiële en feestelijke opening van deze expositie, met een hapje, een drankje en een praatje. Iedereen is van harte welkom! Op zaterdag 15 en 29 juli is er in de Hoofdstraat van Koudum een zomermarkt.