Expositie 2023-4: kunst uit de regio

Van 10 augustus tot en met 9 september exposeren in Galerie Lytse Skientme drie kunstenaars die nu allemaal in Friesland – en voor het grootste deel in Zuidwest-Friesland – wonen, maar die hun wortels elders hebben. Ina Hogen Esch exposeert kleurrijke schilderijen, Sietske Harkema haar tekeningen en Jan Sibbel zijn objecten. Ook de inspiratiebronnen en de manier van werken van deze kunstenaars lopen nogal uiteen. Toch bijt dat elkaar niet, wel levert het een verrassende, diverse expositie op.

Ina Hogen Esch (Grijpskerk, 1946) was van jongs af aan zeer geïnteresseerd bezig met tekenen, schilderen en handwerken. Na de middelbare school ging ze naar de AKI (kunstacademie in Enschede). Na haar afstuderen kreeg ze gelijk een opdracht voor een serie wandkleden voor een verzorgingshuis in Enschede. Hierna legde ze zich voornamelijk toe op het op raamweven van eigen ontwerpen in vrolijke kleuren. Na haar huwelijk met Johan Haanstra in 1968, bleef ze doorgaan met schilderen, tekenen en het maken van weefsels.

Na de pensionering van Johan verhuisden ze naar het Friese dorp Warns. Daar pakte ze de grafiek weer op en ging ze weer lino’s snijden. Regelmatig exposeerde ze met haar weefsels en later ook met haar schilderijen. Zo’n tien jaar geleden stopte ze met het maken van weefsels en legde ze zich volledig toe op linoleumsnijden en schilderen met olieverf. De inspiratiebronnen van haar lino’s en schilderijen zijn haar tuin, de natuur in haar omgeving en wat haar innerlijk geluksgevoel haar ingeeft.

Sietske Harkema (Gouda, 1991) is altijd tekenend door het leven gegaan met als fascinatie de flora en fauna om ons heen. Ze heeft haar propedeuse behaald op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en heeft na haar verhuizing naar Friesland verder gestudeerd aan Academie Minerva, de kunstacademie van Groningen. Ze brengt haar leventje door met haar hond, kat en schildpad in Leeuwarden. Ze houdt van dans en mooie dingen creëren.

Sinds 2020 richt ze zich voornamelijk op balpentekeningen, al dan niet met aquarelverf. Ze probeert met haar werk een balans te vinden tussen realisme en karakterontwerp. Sprookjesfiguren en fantasiewezens staan daarin centraal en zo creëert ze een geheel eigen wereld. In de zomer van 2022 maakte ze voor de Leeuwarder Courant een aantal illustraties bij literaire teksten van aanstormend Fries schrijftalent.

Jan Sibbel is geboren in Utrecht, woont in Langweer en maakt circulaire kunst. De laatste 30 jaar had hij een antiquariaat, daarnaast maakte hij altijd dingen, in taal (gedichten) of op papier (tekeningen). De laatste 15 jaar dienden zich ook objecten aan. Zijn oog viel steeds meer op de poëzie van toevallige voorwerpen op straat, op het strand (waterkant), in het bos, in de bergen of in kringloopwinkels. Dat kunnen voorwerpen zijn van hout, metaal, steen en soms zelfs van kunststof, maar ook veren, sneeuw, schors.

Het zijn voorwerpen die bezig zijn te vergaan (vér gaan), het ene snel, het andere langzaam. Ze bezitten vaak een bijzondere vorm, schoonheid en zodra de kunstenaar ze ziet, oppakt en ermee aan het werk gaat, vertellen ze een verhaal. Ze vertellen ook wat hij met ze moet doen: combineren met andere voorwerpen, op een voetstuk(je) zetten of in een glazen kastje om zo hun haast voorbije vorm en schoonheid te tonen. Om nog één keer een nieuw verhaal te vertellen voor ze verdergaan, vergaan, vér gaan, zoals uiteindelijk alles verder gaat.

Opening expositie en zomermarkt

De expositie met het werk van Ina Hogen Esch, Sietske Harkema en Jan Sibbel is te zien in Galerie Lytse Skientme (Hoofdstraat 26, Koudum) van 10 augustus tot en met 9 september. De galerie is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur en verder incidenteel of op afspraak. Op vrijdagmiddag 11 augustus is om 16.00 uur de officiële en feestelijke opening van deze expositie, met een hapje, een drankje en een praatje. Iedereen is van harte welkom! Op 12 augustus is er in de Hoofdstraat van Koudum een zomermarkt.