Harm Noordhoorn – Typische types

Grafisch kunstenaar Harm Noordhoorn volgde aan de Amsterdamse grafische school de opleiding typografie, grafisch ontwerpen en zeefdrukken en op de Rietveld Academie de richting gebonden grafiek.

Noordhoorn
Harm Noordhoorn bij zijn Korrex-drukpers

In zijn woonplaats Castricum ontwikkelt hij samen met zijn vrouw Betty Swinkels diverse activiteiten op het gebied van grafische ambacht en kunst in galerie & grafisch atelier Sopit.

Hij koestert een voorliefde voor het oude grafische ambacht. Zo gebruikt hij oude letterkasten en een antieke Heidelberger pers. Ook verzamelde hij in de loop der tijd verschillende typografische materialen van collega-drukkers. Atelier Sopit is aangesloten bij de in 1975 opgerichte Stichting Drukwerk in de Marge.

Noordhoorn
hoogdruktechniek: ‘Driftkikker’

Techniek

Het maken van een prent vergt naast creativiteit bepaalde vaardigheden wat betreft materiaal en techniek. Harm Noordhoorn is gegrepen door de magische wereld van de typografie en werkt op zijn antieke persen aan een kunstvorm waar typografie, boekdrukkunst, fotografie en grafiek samenkomen. Zijn werk bestaat uit combinaties van druksels met houten biljetletters, loden letters, sjablonen, hout/linoleumsnedes en polymeerclichés in meerdere drukkleuren. Het heeft vaak een geestige knipoog, waardoor het luchtig en toegankelijk wordt.

Typische types

Noordhoorn
Harm Noordhoorn – Soulkikkers (de breedbekkikker en de brulkikker)

Op de expositie in Galerie Lytse Skientme toont deze Castricumse graficus onder de raak gekozen titel Typische types typografische ‘druksels’, waarin onder meer de kikker in vele gedaanten – van mafkikker tot driftkikker wordt verbeeld. Zo is te goed zien hoe knap hij oude grafische technieken, materialen en vormen ook nog eens op een humoristisch manier combineert.

Op 15 augustus zal Harm Noordhoorn tijdens de zomermarkt een demonstratie hoogdrukken geven.