Koudumse kunstenaars

Expositie 30 augustus t/m 15 september 2018

Op de laatste expositie van 2018 laat Galerie Lytse Skientme alleen werk van Koudumse kunstenaars zien. Het zijn kunstenaars van divers pluimage: van zeer jong tot bijna oud en van fijnschilder tot abstracte of surrealistische kunstenaar.

Wim Zorn verenigt het doen en denken van schilder en architect. Zijn schilderijen zijn als bouwwerken en vallen op door een overzichtelijke beeldopbouw. Uit zijn abstract expressionistische periode heeft hij het intuïtieve element behouden. Dat maakt zijn werk los van de waarneembare werkelijkheid. Soms is verf niet genoeg en voegt hij andere materialen toe als hout, staal, textiel of bamboe.

Zijn schilderijen zijn in bezit van verzamelaars in vele Europese landen. Ook in Amerika, New York en Las Vegas werd zijn werk geëxposeerd. Het Southern Nevada Museum in Las Vegas nam een van zijn werken op in de vaste collectie. In Nederland werd hij vele jaren exclusief vertegenwoordigd door Galerie Terbeek, die zijn creaties op beurzen in Nederland en België aan het grote publiek toonde.

Jentsje Fekkes (1950) is geboren in It Heidenskip en woont in Koudum. Deze streek van wind en water heeft hij vastgelegd in tientallen kleine schilderijen. Hij kiest bewust niet voor de grote gebaren, want: “Ik wol in sfeer delsette en dat kin beskieden want de natuur sels is de grutte master.”

In de jaren ’80 begon Fekkes met olieverf in het atelier van Koosje van Keulen en hij ontwikkelde zich later verder ook met aquarel. Nog steeds komt hij maar niet los van de wijde ruimte van het meer, het wiegende riet met de altijd veranderende luchten of het nevelige landschap met haast niet te onderscheiden vormen

Loek Ouwendijk (Den Haag, 1947) werd als 11-jarige lid van kunstenaarsvereniging Amateurspalet in Den Haag. Na een fikse omweg, via diverse takken van de zakenwereld, pakte Loek het schilderen in 2014 in Koudum weer serieus op. Als reclameschilder had hij zich al gespecialiseerd in het schilderen van portretten en daar stortte hij zich nu volledig op. En niet alleen portretten van familieleden, maar vooral van hanen en kippen.

Inmiddels is Loek Ouwendijk ‘de kippenschilder’, al zijn het meestal hanen waarin hij zich uitleeft en waarvan hij zegt: “Het zijn prachtige en trotse dieren, vol kleur en menselijke trekjes. Ik geef mijn haantjes daarom een bepaalde karaktervolle uitdrukking mee. Vrolijk, somber, ingetogen, trots, brutaal of schalks.” Ieder kippen- of hanenschilderij is uniek en ontlokt de beschouwer vrijwel altijd een glimlach.

Eke Krug werkt intuïtief met textiel, verschillende verftechnieken en geeft door combinaties met andere materialen, zoals papier, leer en wol, oud textiel een nieuw leven. Ze is lid van de internationale art-quilt groep Fifteen by Fifteen, vijftien vrouwen die iedere twee maanden een art-quilt van 15 bij 15 inch maken naar aanleiding van een thema. In 2017 maakte Eke de serie Bits and Pieces met materiaal dat volledig bestaat uit resten, overgehouden van andere projecten.

Ieder deel van de serie is een weergave van gebeurtenissen, gevoelens of zaken die op het moment van maken de aandacht vroegen. Het jaar 2017 was een veelbewogen jaar, waarin de verhuizing van Noorwegen naar Koudum een belangrijke rol speelt, wat ook terug te zien is in de serie. Inmiddels is het atelier weer ingericht en werkt ze hard aan nieuw werk voor exposities in Groningen en Friesland. Eke wordt op diverse locaties uitgenodigd om workshops te geven in textiele vormgeving en textiele technieken.

Max Pries is de jongste Koudumse kunstenaar in onze expositie. Hij is 17 en doet de opleiding mediavormgeving op het Friese Poort in Sneek.  Hij tekent al fanatiek vanaf groep 3, tot in de pauzes aan toe, en vanaf groep 7 deed hij dat ook thuis steeds meer.

Op het Bogerman College in Koudum was Max dan ook heel blij met het vak CKV waar hij in aanraking kwam met allerlei kunststijlen. Niet voor niets koos hij tekenen als eindexamenvak. Hij wordt op dit moment aangetrokken door de surrealistische kunst, waarvan hij zegt: “Ik vind dit een hele mooie vorm van kunst waar een mooie betekenis achter kan zitten.” In galerie Lytse Skientme toont hij zijn surrealistische kunst. Hij hoopt dat de kijker zijn kunstwerken mooi zal vinden en de betekenis erin ziet.

Ryt Kooistra kwam, op zoek naar materiaal dat zich goed laat vormen en vervormen, zo’n 10 jaar geleden uit bij klei met soms een uitstapje naar boetseerwas. Hiermee verbeeldt zij wat in haar hoofd ontstaat en door haar handen wordt gevormd. Geïnspireerd door haar leef- en woonomgeving met water, bossen, en weilanden beeldt zij vooral dieren uit, speciaal vogels.

Daarnaast maakt ze andersoortige objecten zoals mensfiguren, schalen en abstracte beelden in haar atelier aan huis waar zij alles om zich heen heeft: verschillende soorten klei, een keramiekoven, kleurstoffen. Haar hoofdgereedschap is slechts een aardappelschilmesje waar ze haar beelden grofweg mee opzet. In laatste instantie komen daar andere gereedschappen bij.

Helga Zeldenrust (1959, Spijkenisse) werkt in de zorg. Bij kunstschilder Jentje Fekkes in Koudum volgde ze vanaf 2005 schildercursussen. Na enkele jaren van een minder actieve periode heeft ze het schilderen, het liefst in olieverf, weer opgepakt.

Haar liefde en interesse voor dieren deden haar op een gegeven moment besluiten om gericht dieren te schilderen en dan voornamelijk katten. De kat, een leuk en gezellig huisdier, geeft Helga veel inspiratie om een wit doek te vullen. Ze maakt het liefst ‘portretten’ van katten, deels realistisch, maar altijd ook ingevuld met fantasie.

Brigitte Duin (Bussum, 1959) woont sinds eind 2016 in Koudum, waar ze mede-eigenaar van galerie Lytse Skientme is. Pas op latere leeftijd deed zij een kunstopleiding, aan de Kunstacademie Haarlem (2001-2006) en sindsdien exposeert ze regelmatig solo en in groepsverband. Ze schildert voornamelijk abstracte landschappen.

Het werk van Brigitte Duin gaat over ruimte, adem en diepte. Thema’s zijn: verbinding, ruimte en eigenheid. Ze werkt expressief met olie- of acrylverf en het resultaat is een ontmoeting van kleur en onderwerp. De schilderijen worden bepaald door de natuur: het landschap waarin we kunnen verdwijnen, maar dat ook appelleert aan onze eigen innerlijke ruimte.

Greetje Cuiper woont sinds 2017 in Koudum, maar kent de streek door jarenlange vakanties al veel langer.

 

Ook de andere galeries besteden in deze periode aandacht aan kunstenaars uit Koudum.