Margriet Schadee

Ruimte voor lijn en kleur

De Castricumse kunstenares Margriet Schadee laat zich in haar schilderijen inspireren door de natuur en mensen om haar heen. Het is vooral de sfeer die voor haar belangrijk is. Een subtiel kleurgebruik en een speels lijnenspel zijn kenmerkend voor haar veelal abstracte werk. Van 18 mei tot 1 juli 2017 exposeerde ze schilderijen bij Lytse Skientme.

Schadee stamt uit een kunstminnende familie en al vroeg begon ze met schilderen: “Grote vellen papier, veel kleur en een stevige kwast, zo werd ik, zes 6 jaar oud, door kunstenares Stien Eelsingh uit Staphorst op het schilderspad gezet”.

Als medewerker bij het Gemeentemuseum in Den Haag verdiepte ze haar kennis van kunst. In Castricum, waar ze later naartoe verhuisde, kreeg ze onder meer les van Cor Heeck, Jessica Keppel en Eric Beets.

Sindsdien heeft ze in Amsterdam, Enkhuizen, Alkmaar en andere plaatsen in Noord-Holland geëxposeerd. Haar werk werd aangekocht door een internationaal publiek en siert nu huiskamers en andere ruimtes in Nederland, Amerika, Frankrijk en Engeland.

Naast schilderijen maakt Schadee ook objecten van kunststof: mensfiguren, fruit, golven en meer abstracte vormen. Door verschillende objecten achter elkaar te plaatsen ontstaat een verrassend schaduwbeeld, dat steeds verandert onder invloed van de lichtval. Ook in dit ruimtelijke werk is kleur weer een belangrijk element. De vaak concrete vormen prikkelen de fantasie en gaan een dialoog aan met de kijker. Galerie Lytse Skientme heeft in 2017 diverse objecten van kunststof van Margriet Schadee op voorraad gehad.Margriet Schadee perspex

Atelier

Het eigen atelier van Margriet Schadee, Studio 23, opgenomen in de jaarlijkse KunstFietsroute die op zaterdag 3 en zondag 4 juni 2017 wordt gehouden in de gemeente Castricum.