Peter van der Baan

Peter van der Baan (Amsterdam, 1958) tekent al vanaf het moment dat hij een potlood kon vasthouden. Hij werd op zijn 23e echter niet toegelaten tot de Gerrit Rietveld Academie, wegens ‘het ontbreken van een eigen stijl’. Door studie en werk – ruim 30 jaar in de ambulante psychiatrie – tekende hij jarenlang alleen bij vlagen. Na zijn pensionering heeft hij het tekenen weer opgevat en sindsdien werkt hij bijna dagelijks.

In eerste instantie werkte deze tekenaar met Rotringpennen en veelal in zwart-wit, de laatste jaren gaat hij aan de slag met fineliners en voornamelijk in kleur. Zo ontwikkelde hij toch een eigen stijl. Inspiratiebronnen zijn er vele, onder andere postzegelseries of mannenkoppen – waarin zijn bewondering voor Carel Willink, M.C. Escher en Victor Vasarely soms zijn terug te vinden.

De expositie van Peter van der Baan in Galerie Lytse Skientme is zijn eerste expositie. Daarin volgt hij zijn zus Hanneke na, wier werk vorig jaar in onze galerie te zien was.

Peter van der Baan exposeert zijn tekeningen in Galerie Lytse Skientme van 26 mei tot 2 juli 2022. Tegelijk met Peter van der Baan exposeren in deze periode Ellen Floris (abstracte foto’s ) en Bowe Roodbergen (lichtobjecten).