Tjabel Klok

klokTjabel Klok (1942) is geboren in Emmen en woont en werkt in het Friese Opeinde. Al sinds het begin van de zeventiger jaren houdt hij zich bezig met het zelf maken van keramische objecten. Van 10 augustus tot en met 16 september 2017 is keramiek van hem te zien in galerie Lytse Skientme.

klokKlok volgde een docentenopleiding handvaardigheid aan de Academie Minerva in Groningen waar hij zijn keramische kennis verdiepte . Primitieve, oud-Mexicaanse en oosterse decoratie- en stooktechnieken vormen een sterke inspiratiebron voor zijn werk. Hij gebruikt deze op een geheel eigen wijze tot hedendaagse vormgeving en kleurstellingen.

In de raku-techniek, waarin oosterse filosofie en levenswijze een belangrijke rol spelen, maakt hij gebruik van eigentijdse vormen en glazuren. Hij gaat de dialoog aan met de traditie door de toepassing van oude technieken en stookwijzen. Hij is ook niet wars van moderne technieken , wat blijkt uit zijn werk in de naked-raku-techniek. Daarin zijn de kleuren vervangen door grafische lijnen en patronen als herinnering aan de voorheen aanwezige glazuurlaag.

klokIn aansluiting op zijn eigen zoektocht in de keramische omgeving geeft Klok regelmatig workshops en presentaties op het gebied van (Raku-) ovens, papierovens, zaagselovens, kuilstoken (pitfiring) en dergelijke. De opgedane kennis op het gebied van glazuren deelt hij regelmatig met cursisten die zich willen bekwamen in dit specifieke vakgebied.

Meer over de werkwijze van Tjabel Klok in de  raku-techniek.