Nieuwe expositie geopend

De eerste bezoekersOpening nieuwe expositie galerie Lytse Skientme kwamen al ruim voor vieren, maar om kwart over vier heette de assistent-galeriehouder de aanwezigen, onder wie de drie kunstenaars, hartelijk welkom bij de opening van de nieuwe expositie in galerie Lytse Skientme. Daarna zong hij het gedicht ‘Liggen in de zon’ van Hans Andreus.

In de openingsregel van dat gedicht zegt de dichter: “Ik hoor het licht”. Deze beeldspraak kwam terug in het praatje over de kunstenaars die op deze expositie te zien zijn. Opening nieuwe expositie galerie Lytse SkientmeDe Castricumse kunstenares Margriet Schadee bijvoorbeeld maakt prachtig gevoelig abstract werk in acrylverf. Een van de recentste werken van haar is het schilderij met als titel ‘Bach’. In dat werk zijn de tonen en klanken van de muziek vertaald in penseelstreek en kleur op doek en kan de goede beschouwer de muziek van Bach ‘zien’.

Hans Andreus is de ‘dichter van het licht’ en licht is de specialiteit van Allart Okx die sinds een paar jaar in Leeuwarden woont en werkt. Van jongs af aan gefascineerd door de magie van het zonlicht koos hij ervoor om licht te gebruiken als een penseel. Naast ‘licht’ is ook ‘tijd’ voor Okx een fascinerende bron. Licht en tijd brengt hij bij elkaar in een groot deel van zijn objecten: de ‘tijdsbeelden’ of klokken. Via een ingenieus systeem van ledlampjes achter glas in lood maakt deze kunstenaar verrassende en dynamisch kleurrijke lichtobjecten.

De derde kunstenaar op de nieuwe expositie is Emy Noya uit Bovensmilde. Haar schilderijen hebben een bijzondere gelaagdheid en structuur door het gebruik van zijdepapier, kranten, zand en aluminiumfolie. Er is veel variatie in haar werk en als kijker kun je je eigen verhaal in de schilderijen ontdekken. Bij het rustige, sobere werk worden dat mooie, subtiele verhalen, bij het wildere, expressieve werk verhalen met explosies en bulderend vuur. Of, aldus het slot van het praatje, een verhaal van “het licht van wonder boven wonder”, woorden uit het gedicht van Hans Andreus.

Na het openingspraatje werden de glazen nog eens gevuld en werd het nieuwe geëxposeerde werk door de aanwezigen met andere ogen bekeken en geanimeerd met elkaar besproken.

Meer foto’s van de expositie staan in dit bericht.

1 Comment

  1. Het is een prachtige expositie en zeker de moeite waard om te bezoeken…..Goede harmonie van de verschillende werken … Het ziet er geweldig uit?

Comments are closed.