Galerie Lytse Skientme tijdens UIT Festival 2020

Zaterdag 12 september vond het UIT Festival Súd West plaats, de opening van het culturele seizoen in Súdwest-Fryslân. Dat vond altijd plaats in Sneek rond de schouwburg, met kraampjes en talloze optredens. In verband met de coronamaatregelen had de organisatie besloten dit jaar het festival te spreiden over diverse plaatsen, waaronder Koudum.

Naast allerlei optredens op het Centrium was er in Koudum ook een kunstroute. Bij het Beeldhouwcentrum kon men ontdekken wat het is om steen te bewerken en in Galerie 13 Manen waren onder de titel ‘2020 – van illusie naar werkelijkheid’ beelden en schilderijen van diverse kunstenaars te zien. Galerie Lytse Skientme bood ‘Kunst uit Koudum en omstreken’: Ryt Kooistra exposeerde pentekeningen op keramiek, Pieter Broertjes en Ad Kling toonden schilderijen met afbeeldingen van de omgeving. Ook hingen er schilderijen van leerlingen van het Bogerman College. Het duo ‘Hoed en de Rand’ zorgde bij de galerie voor muzikale omlijsting.

Kinderen konden in Koudum de ‘kinderroute’ lopen. Dankzij de ‘kinderroute’ van het UIT Festival is er op de laatste dag van het expositieseizoen van Galerie Lytse Skientme leuke belangstelling geweest van de jeugd. Niet zo gek natuurlijk, want met het juist beantwoorden van de vragen was er een ijsje te verdienen. Een van de vragen was van welk materiaal de poefjes van Joanne Daams van Zitpracht gemaakt zijn.

Onderstaand filmpje – met foto’s van René Spijkerman – toont alle activiteiten van de Uit Fesrtival Súdwest in Koudum: