Pieter Broertjes

Pieter Broertjes (Boskoop, 1951) stamt af van een familie van verfmakers, lakstokers en een enkele kunstschilder, dus niet zo gek dat hij uiteindelijk ging schilderen. Hij heeft sinds een jaar zijn schildersatelier in Koudum en schildert landschappen, stadsgezichten, zeegezichten, portretten en naakten. Het schilderen met olieverf ervaart hij als één grote inspirerende ontdekkingsreis.

Vlieland Wad

Broertjes struint graag ergens langs de waterkant, waar hij geniet van het uitgesproken Nederlands weer, de typisch Hollandse wolken en de zee. En bij het varen óp zee, waar het tij zoet en zout bij elkaar brengt, ziet hij de zogenaamde stroomrafelingen, de weerbarstige waterstromen die protesteren en niet willen mengen. Zo ervaart hij als schilder de ‘stroomrafelingen van het licht’. Het zijn die momenten waarbij de zon laag staat, schaduwen lang zijn en kleuren verbleken. Het moment dat scheerlicht contouren, silhouetten en textuur accentueert. Momenten waarbij de deemstering een mysterieuze sfeer oproept en waarbij overgangen van licht naar duister, bij gloren en bij schemering, de wereld in een ander perspectief zetten.

Workum werkhaven

Van die stroomrafelingen van het licht kan de schilder Pieter Broertjes niet genoeg krijgen. En die wil hij dan ook met olieverf op het doek vastleggen: de duizenden waterdruppels die het licht verstrooien in rijke kleurschakeringen, het water met zijn zinsbegoochelende weerspiegelingen, de kronkellijntjes en kleurmozaïeken, en de lucht die een veelzijdig palet met ontelbare kleurnuances toont. Nu pas, op latere leeftijd, begint hij stap voor stap te ervaren hoe deze impressies in verf weer te geven. En hij raakt ervan doordrongen dat hij schilder is bij de gratie van het licht.

Pieter Broertjes exposeert in galerie Lytse Skientme van 18 augustus t/m 12 september. Naast Pieter Broertjes exposeren ook Ad Kling (schilderijen) en Ryt Kooistra (keramiek). Daarnaast is er werk te zien van leerlingen van het Bogerman College Koudum.