Tanja van Abbema

Ingel (Engel)

Tanja van Abbema studeerde in 1992 af aan de Christelijke Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen in de richting Illustratieve Vormgeving. Door de jaren heen ontwikkelde ze zich als autonoom kunstenaar en de laatste jaren exposeert ze regelmatig, vooral in Friesland. Fryslân is de provincie waar ze geboren is, woont en werkt (Harlingen) en waar ze zich zeer verbonden mee voelt. Het is de plek waar ze haar inspiratie vandaan haalt, de taal die ze spreekt en lief heeft, zoals blijkt uit de Friese titels van haar werk.

Tanja van Abbema maakt schilderijen en objecten en wat daar tussenin zit, van gevonden materialen. Materialen die ze op straat vindt, in containers, aan de kust of op het strand. Wat ze vindt, spreekt haar aan door het materiaal (veel hout en ijzer), door de kleur (natuurtinten, bruinen, grijzen, okers) en door de vorm. Het is gebruikt, vervallen en misschien zelfs half vergaan, maar de kunstenares kan er een leven uit aflezen, het draagt de sporen van de tijd.

In haar schilderijen verwerkt ze deze materialen tot een nieuwe vorm, waarbij de restvorm, de ruimte tussen de vormen net zo belangrijk is. Het is als de ruimte tussen de regels en staat voor wat niet te zeggen valt, niet te benoemen is. Het mysterie dat zich achter, rondom, door en tussen de dingen in bevindt. Op deze wijze verbeeldt ze dat wat ze niet kan zeggen, benoemen maar wat voor haar van wezenlijk belang is. De ruimte of stilte, een teken van de ziel. Haar werk gaat over haar zelf en over het mysterie wat het leven is.

Van 13 augustus tot 14 september 2019 exposeert Tanja van Abbema haar schilderijen in Galerie Lytse Skientme. Er zullen ook enige objecten van haar te zien zijn. Naast Tanja van Abbema exposeren in deze periode ook Jentsje Fekkes (schilderijen) en Edith Madou (keramiek).

Tanja van Abbema in 2017 bij Lytse Skientme

Abbema
De tiid (De tijd)
28 x 23 x 7

Tijdens de openingsexpositie van Galerie Lytse Skientme , van18 maart tot en met 13 mei 2017 toonde Tanja van Abbema objecten waarbij ze zich laat inspireren door de natuur en de elementen.  

Van de elementen water, vuur, aarde en lucht hebben water en lucht haar voorkeur. Water stroomt, is altijd in beweging en niets blijft wat het is. Lucht geeft ruimte en vrijheid om te kunnen zijn wie je bent.

abbema
Strânje (Stranden)
23 x 20 x 10

Voor de verwerking van deze thema’s maakt ze gebruik van gevonden en gejutte materialen uit de natuur. Ze maakt deze op een organische en poëtische manier tot een beeld dat intuïtief ontstaat. Enerzijds in het platte vlak, als collages-mixed media op doek als ook in de ruimtelijke objecten die in Galerie Lytse Skientme te zien zijn.

Ien wurde (Een worden) raamhanger 60 x 55 x 4

Wat de kunstenares vindt op straat, bij de zee, in de natuur is afgedankt materiaal waarin de tijd is af te lezen, zoals stukken wrakhout, roestig ijzer, veren of plantenresten. Dat materiaal is de bron voor het vormen van iets nieuws. Het materiaal vertelt een verhaal over tijd, de tijd die z’n sporen heeft achtergelaten op de huid en de vorm heeft ingesleten. De eenvoud, het kwetsbare en vaak fragiele geeft ze opnieuw vorm door de materialen te combineren. Al spelend met het materiaal en de vorm verbindt ze alles tot een object dat een nieuw verhaal toont.

abbema
Ferline (Verleden) verkocht

In de nieuwe objecten die Tanja van Abbema voor deze expositie maakte, is dat een verhaal van verbinding. Alles is met elkaar verbonden, zichtbaar of onzichtbaar. Ze zocht naar manieren om te verbinden, letterlijk door te kijken hoe ze materialen kon verbinden. Niet alleen gebruikte ze lijm, maar ook metaal(draad) of touw. En soms op een manier dat er nog beweging mogelijk is, omdat niets blijvend is en alles in beweging is. Het is in figuurlijke zin ook de verbinding met dat wat niet tastbaar is, maar wel aanwezig. Er is ruimte voor beweging, lichtheid en kwetsbaarheid.

Tanja van Abbema - Ierde
Ierde (Aarde) verkocht
Tegearre (Samen) 43 x 24 x 4