Wilma Wassing

Wilma Wassink – Uitloper

Wilma Wassing (Deventer, 1962) werkt vanuit haar atelier De Rode Schuur in Norg. Ze begon in 1994 met boetseren. Bij een kunstencentrum in Assen volgde ze cursussen bij diverse docenten en heeft zich zo gaandeweg ontwikkeld van autodidact tot beroepsmatig beeldend kunstenaar. Ze maakt zowel figuratieve als abstracte beelden. Ze beheerst technieken als hakken en boetseren en combineert vaak bijzondere materialen in een beeld.

Haar bronzen paarden en stieren kenmerken zich meestal door het ontbreken van lichaamsdelen. Soms zijn het flarden paard of stierentorsen. Alleen dat wat zij belangrijk vindt, laat ze zien. Eigenschappen als moed , kracht, trouw, elegantie, intelligentie worden hierdoor juist versterkt. De paarden maar ook boten, vleugels, vogels op hoofden symboliseren het thema vrijheid, een essentiële rode draad in haar werk.

Haar beelden van hout met keramiek zijn aards en krachtig met een eigen vitaliteit en een vleugje mystiek. Ze heeft een zwak voor stukken hout waar ‘ iets’ mee is, zoals een rare knobbel, een vergroeiing of delen die verrot zijn. Dat zijn de stukken die haar inspireren en uitdagen om ermee aan de slag te gaan en ze een tweede leven te geven.

Wilma Wassing exposeert samen met de andere kunstenaars van het Noordelijk Kunst Kader 2020 in Galerie Lytse Skientme van 6 april t/m 20 mei 2023.