Expositie 2023-1

6 april – 20 mei 2023: Kunstenaarscollectief Noordelijk Kunst Kader

Kunstenaarscollectief Noordelijk Kunst Kader 2020 uit Drenthe is ontstaan vanuit de gedachte: alleen is maar alleen, samen sta je sterker en kun je elkaar stimuleren en inspireren. De groep van zes kunstenaars uit Drenthe vertegenwoordigt verschillende disciplines. Het doel is om gezamenlijk met kunst naar buiten te treden. Dat doet de groep van 6 april tot en met 20 mei 2023 in Galerie Lytse Skientme.

De groep van zes kunstenaars vertegenwoordigt verschillende disciplines en bestaat uit Sikko Mulder (schilderijen), Emy Noya (schilderijen), Rineke Hollemans  grafiek), Rita Siemons (sieraden), Froukje Dijkstra (keramiek), Wilma Wassing (bronzen beelden/keramiek).

Sikko Mulder is kunstschilder en docent tekenen en schilderen. In zijn werk combineert hij verschillende technieken, zoals het over elkaar aanbrengen van verschillende lagen half transparant architectenpapier waardoor letterlijk diepte ontstaat. Met potlood, verf en krijt doorwerken in een werkstuk geeft het werk dikwijls een milder voorkomen. Een zwak heimwee naar het landschap blijft hierbij evident. Essentie blijft het willen slaan van een brug tussen emotionele directe betrokkenheid en een esthetische uitwerking anderzijds.

Schilderijen van Emy Noya zijn een samenspel van vormen en kleuren. Ze schildert zonder vooraf bedacht plan. In haar abstracte, kleurrijke  werk staat de uiteindelijke dynamiek in de compositie centraal. Ze werkt met acrylverf op doek of paneel. Gebruik makend van gemengde technieken (met o.a. zijdepapier, kranten, zand, textuurpasta) krijgt het werk een prachtige huid en een bijna organische uitstraling.

Rineke Hollemans (Uitgeest 1950) maakt naast grafiek (voornamelijk hout-linosneden) schilderijen in olieverf of acryl, objecten en ontwerpt lampen. Haar onderwerpen zijn bloemen en landschappen. Een belangrijke inspiratiebron is onder andere het afwisselende landschap rond haar woonplaats Assen, met een mozaïek van kleine bosjes, zandduinen, graslanden en heidevelden. In haar atelier werkt ze de schetsen uit op papier of doek. Pas daarna brengt ze de afbeelding over in hout of andere materiaal en drukt ze die in kleine oplage in haar eigen atelier.

Rita Siemons woont in Smilde. Het maken van hand gemaakte sieraden heeft Rita altijd gefascineerd. Het verwerken van edelmetalen tot een sieraad is een zeer boeiend arbeidsintensief proces. Maar voor haar staat het ontwerp voorop. Dat moet originaliteit hebben en tevens draagbaar zijn. Ze maakt ook wel zilveren sieraden in combinatie met andere materialen. Soms perspex, rood koper of zilveren breisels.

Froukje Dijkstra is al ruim 30 jaar met keramiek bezig. Ze heeft iets met moderne architectuur, met het ritme van vormen en openingen, de constructie en de verhouding van volumes. Ze maakt impressies van huizen en gebouwen, soms wordt daarin met een knipoog naar de werkelijkheid gekeken. Haar handgevormde objecten maakt ze intuïtief, ze ontstaan terwijl ze ermee bezig is. Voor de huizen en gebouwen maakt ze schetsen en denkt alles van te voren uit. Door de ruw uitsmeltende glazuren die ze gebruikt krijgt de ‘huid’ van haar werk een heel eigen karakter en een verweerd uiterlijk.

Wilma Wassing combineert vaak bijzondere materialen in een beeld. Haar beelden van hout met keramiek zijn aards en krachtig met een eigen vitaliteit en een vleugje mystiek. Ze gebruikt graag stukken hout waar ‘iets’ mee is, zoals een rare knobbel of delen die verrot zijn. In haar bronzen paarden en stieren laat ze alleen zien wat zij belangrijk vindt. Eigenschappen als moed , kracht, trouw, elegantie, intelligentie worden hierdoor juist versterkt. De paarden maar ook boten, vleugels, vogels op hoofden symboliseren het thema vrijheid, een rode draad in haar werk.

De expositie van de zes kunstenaars van het kunstenaarscollectief Noordelijk Kunst Kader 2020 is te zien van 6 april tot en met 20 mei 2023 in Galerie Lytse Skientme, Hoofdstraat 26 in Koudum. De galerie is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.