Interview Bulte Nijs

In Bulte Nijs (de Dorpskrant van Koudum) van maart 2017 staat een interview naar aanleiding van de aanstaande opening galerie op 18 maart. De leesbare tekst van het interview staat onder de foto van het artikel.

Galerie voor moderne kunst in voormalige galerie

We zijn in Galerie Lytse Skientme aan de Hoofdstraat 26. Hiermee is een wens van Brigitte Duin (1959), beeldend kunstenares, in vervulling gegaan; maar ook van haar man Jelle van der Meulen (1951), die graag naar Friesland wilde verhuizen, omdat zijn roots daar liggen. Eind december zijn ze verhuisd van Castricum naar Koudum en hebben hun intrek genomen in de voormalige galerie De Souverijne annex woonhuis van Mar ter Wal.

Brigitte Duin schildert al sinds haar middelbare schooltijd; eerst als hobby waarmee ze een soort van gesprek met zichzelf aangaat. Beroepsmatig komt Brigitte in de zorg terecht en runt ze een praktijk voor haptotherapie. Daarnaast blijft ze actief schilderen en verzorgt exposities in Castricum en omgeving: van eigen werk maar ook van andere kunstenaars. Op haar 40e neemt ze een belangrijke stap: ze gaat naar de Kunstacademie Haarlem/Leiden. En daar, zo zegt ze zelf, heb ik veel geleerd: niet alleen om in een kunstwerk tot één geheel te komen, maar ook ambachtelijk. Nu dus, ‘uit het werk’, beroepsmatig beeldend kunstenaar. De pensionering van Jelle, het stoppen van haar praktijk, een geschikte galerie te koop en ook nog in Friesland: het viel allemaal samen op het juiste moment. Binnen twee weken was de aankoop een feit. De galerie is nu al af en toe open. Momenteel hangt er werk van Brigitte en staan er sculpturen van andere kunstenaars.

Uit de natuur
Haar inspiratie haalt ze uit de natuur, het landschap en de diepte daarin. Brigitte werkt vanuit een beeld zoals dat bij haar binnenkomt: waar ze ‘iets’ in ziet en een foto van maakt. Met dat uitgangspunt gaat ze op het doek aan de slag, waarbij herinneringen die het beeld oproepen ook een rol spelen. Ze schildert voornamelijk olieverf, maar soms wel eens acryl en de stijl is modern/ abstract. Jaarlijks zullen vier exposities te zien zijn, verdeeld over de periode half maart t/m half september. In de wintermaanden is de galerie gesloten.

De voorbereidingen voor de opening op zaterdag 18 maart a.s. zijn in volle gang. De CDA gedeputeerde voor de Provincie Fryslân mevrouw Sietske Poepjes, die ook Cultuur in haar portefeuille heeft, zal om 16.00 uur de openingshandeling verrichten. Dan zal ook de eerste officiële expositie te zien zijn. De kunstenaars die dan exposeren zijn: Marina Pronk (Castricum) met een foto-expositie genaamd: Vertakkingen en Tanja van Abbema (Harlingen) met objecten.

En niets van Brigitte zelf, hoor ik u zeggen? Niet helemaal waar, maar daarvoor moet u toch écht zelf gaan kijken op 18 maart a.s.  DM (Dita Meijering – den Ouden)