Derde expositie in 2017

Nog tot en met 8 augustus exposeren in Galerie Lytse Skientme Ber Stekelenburg (schilderijen) – Ank van de Braak (beelden) – Madelief Buisman (schilderijen). De expositie werd met een receptie geopend  op zaterdag 8 juli  in aanwezigheid van de kunstenaars.

Op de openingsreceptie vertelde assistent-galeriehouder Jelle van der Meulen op de hem bekende manier kort wat over het geëxposeerde werk. Hij zong het gedicht ‘Zeekoorts‘ van J. Slauerhoff en verbond dat gedicht met het werk van de drie exposerende kunstenaars.

‘Ik moet weer op zee gaan’ zijn de beginwoorden van ‘Zeekoorts’ en die passen goed bij de schilderijen van Ber Stekelenburg uit de serie ‘Zeezucht’, met onder andere zeilschepen in actie. Eén van de beelden van Ank van de Braak, van een geabstraheerde zeiler in zwaar weer, heeft als titel ‘Windkracht 10’ en daarop zijn goed van toepassing de volgende regels uit Slauerhoffs gedicht:

(…) ‘k verlang een stormdag, met witte jagende wolken
En hoogopspattend schuim en meeuwen om kronklende kolken

Zo’n stormdag, met jagende maar niet bepaald witte wolken, komt ook terug in het schilderij ‘Storm’ van Madelief Buisman, al is het voor te stellen dat iemand voor dergelijke wolken weg wil vluchten in plaats van ernaar te verlangen.

Meer over de drie exposanten

Ber Stekelenburg – Voor de wind

Fotograaf, schilder en beeldhouwer Ber Stekelenburg is geboren in Tilburg en woont in het noorden van Friesland. Kenmerkend aan zijn werk is onder andere een verbinding tussen strakke geometrische vormen en chaos. De schilderijen die hij in Koudum toont uit de serie Zeezucht zijn sterk beïnvloed door de weidse blikken en de zilte smaak van het Friese waterland.

Ank van de Braak – Windkracht 10

De Noord-Hollandse Ank van de Braak maakt sculpturen van verschillende materialen. Inspiratie haalt ze net zo goed uit een artikel als uit een interessant ritme van zand of een mooi stuk hout. Vervolgens zoekt ze naar de manier van vorm geven of de keuze van het materiaal, maakt schetsen, begint te beeldhouwen en gaat daarmee door tot het uiteindelijke resultaat.

Madelief Buisman – Storm

Madelief Buisman uit Drachten exposeert in Lytse Skientme schilderijen uit de serie ‘Cobra’. De veelkleurige, abstracte schilderijen laten op hun manier zien hoe de schilderes in het leven staat en hoe ze daarmee omgaat. Het zijn gevangen momenten en bevroren emoties.

Naast het werk van deze drie exposanten is er werk van andere kunstenaars te zien. Daaronder een paar kleine schilderijen van Brigitte Duin, keramiek van Marion Albers en Christiane van Dijck, objecten van Tanja van Abbema en Margriet Schadee en brons van Jean Kamps.

De expositie van de schilderijen van Ber Stekelenburg en Madelief Buisman en de beelden van Ank van de Braak is te zien in Galerie Lytse Skientme in Koudum van 6 juli tot 8 augustus op donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag en tijdens de dinsdagse zomermarkten (vanaf 18 juli).