Bauke Hobma

Bauke Hobma (Blauwhuis, 1949) had van jongs af aan belangstelling voor tekenen en schilderen. Hij wilde graag iets creëren. Als bouwkundig tekenaar kwam hij in aanraking met vormgeving, wat een belangrijke fase is geweest. Omdat hij zich als kunstenaar vrijer wilde ontwikkelen, volgde hij de avondacademie in Groningen. Daar werd hij aangezet om zijn ideeën in een persoonlijke beeldtaal uit te drukken. Met zijn schilderijen wil hij tonen hoe hij in de wereld staat.

Opgegroeid in de ruimte en respect voor de natuur, is Bauke Hobma gefascineerd door de grootsheid van het landschap. Als schilderende dromer wil hij dit geziene vertalen op schilderdoek met verf en penseel. De architectuur van het landschap is in zijn werk herkenbaar. De horizon zichtbaar, de kleuren lyrisch in balans geschilderd. Je zou het lyrisch-expressionistisch kunnen noemen.

Hobma houdt van de enorme ruimte van het Friese landschap zoals hij dat beleeft in zijn woonplaats Blauwhuis en omgeving. “Hoe langer je kijkt, des te meer is er te zien,” zegt hij. Uitgaande van de bekende voorstelling vertaalt deze kunstenaar de realiteit in een eigen beeldtaal. Die voert de kijker langs onbekende wegen en elk schilderij is een zoektocht naar het uiteindelijke doel.

Bauke Hobma exposeert in Galerie Lytse Skientme van 1 juli t/m 7 augustus 2021. Tegelijk met Bauke Hobma exposeren in die periode Jan de Jong (schilderijen) en Els Klarenbeek (keramiek).