Jan de Jong

Jan de Jong heeft een klein atelier in de binnenstad van Dokkum, het Friese stadje waar hij samen met zijn vrouw Geke woont. Van kinds af aan had hij belangstelling voor tekenen en schilderen. Kunst is dan ook de rode draad in mijn leven. Zijn carrière begon hij als decorateur/etaleur en werd later reclametekenaar. Op zijn 32e vond hij het genoeg geweest en verliet hij de reclamewereld. Daarna had hij zo’n 10 jaar geen potlood of kwast in handen, tot hij weer de kriebels kreeg en zich stortte op het schilderen.

Technieken leerde hij zichzelf aan. Pas na zijn pensioen volgde hij een tweejarige cursus aan de kunstacademie in Leeuwarden. Zijn creaties zijn heel uiteenlopend: van stillevens tot landschappen, van portretten tot abstracte en surrealistische schilderijen. Vaak met humor en een subtiele knipoog naar het leven. Het geeft hem voldoening om zijn creativiteit op papier of doek te zetten. Daar kan zelf, met anderen, met veel plezier naar kijken.

In Galerie Lytse Skientme exposeert Jan de Jong voornamelijk portretten. Op zijn website zijn meer schilderijen te bekijken. 

Jan de Jong exposeert in Galerie Lytse Skientme van 1 juli t/m 7 augustus 2021. Tegelijk met Jan de Jong exposeren in die periode Bauke Hobma (schilderijen) en Els Klarenbeek (keramiek).