Els Klarenbeek

Els Klarenbeek  is zowel schilder als keramist en deed kunstopleidingen op verschillende plekken, waaronder de kunstacademie van Kampen. In Galerie Lytse Skientme exposeert ze haar keramische werk. Het materiaal speelt hier een grote rol. De kneedbaarheid van klei en de mogelijkheid om ruimtelijk te werken geven een andere zienswijze. Ook de verschillende soorten klei en glazuren bepalen het werkstuk.

Mens en dier, kleding of haardracht zijn hierbij haar inspiratiebronnen. Wat de mens betreft komt de inspiratie zowel van de mens uit de oude tijd, als ook van die uit de huidige tijd. Vooral de middeleeuwse portretten werden veel mooier en rijker uitgebeeld en zijn altijd in vooraanzicht. Kleding en haardracht vertaalt ze naar eigen visie, waarbij kleur altijd een belangrijke rol speelt.

Waar het weglaten van details in haar schilderijen de voorkeur heeft, geldt dat niet voor haar beelden. Juist daar worden dingen toegevoegd en wordt een soort verhaal verteld met een vleugje humor. De beelden zijn hol opgebouwd en met engobes bewerkt. Ze worden op 1050 of 1080 graden gebakken.

Els Klarenbeek exposeert in Galerie Lytse Skientme van 1 juli t/m 7 augustus 2021. Tegelijk met Els Klarenbeek exposeren in die periode Jan de Jong (schilderijen) en Bauke Hobma (schilderijen).