Bert Klok

Bert Klok (1952) toont in Galerie Lytse Skientme zijn expressieve, kleurrijke en fantasievolle portretten. De geschilderde figuren zijn creatief en schijnbaar eenvoudig op het doek gezet, met oog voor kleurgebruik en compositie, en verraden een wereld aan verhalen achter de oppervlakte.

De schilder woonde zijn eerste jaren op Terschelling, waar hij in zijn herinnering altijd wel mensen zag schilderen. Op zijn tiende verhuisde hij naar Woldendorp (Groningen). Hij groeide op in een ambtelijk en kunstzinnig milieu. Een grootvader was ambachtelijk timmerman en architect, zijn vader was gemeente-architect en tekende veel. Oudoom Jan van der Zee was lid van de Groninger Ploeg. Geen wonder dat Bert Klok al jong bezig was met schilderen en tekenen.

Zijn vader hield een vervolgstudie aan de Groninger kunstopleiding Minerva tegen en daarom studeerde Bert Klok geschiedenis. Door de studie en daarna de dagelijkse beslommeringen had hij lang geen tijd zich met schilderen bezig te houden. Wel bezocht hij zoveel mogelijk musea. Aanvankelijk werd hij beïnvloed door Picasso en De Staël, maar nu liggen de voorkeuren van deze schilder meer bij de Duitse en Franse expressionisten en de Groninger Ploeg.

Ondertussen woont Bert Klok al zo’n 25 jaar in Franeker. Nu hij geen verplichtingen meer heeft, is hij weer begonnen met schilderen. Hij is nog vol enthousiasme en met veel plezier bezig een eigen stijl te ontwikkelen, al zijn de contouren daarvan al wel duidelijk in de geëxposeerde werken te zien. Wanneer hij schildert, luistert hij altijd naar muziek. Dat gaat van Wagner en Bach tot Guns and Roses. Die uiteenlopende sferen zijn ook in de portretten van Bert Klok te herkennen.

Bert Klok exposeert zijn expressieve portretten van 16 mei t/m 29 juni. Op deze expositie zijn ook schilderijen te zien van Elmar Kuiper en keramiek van Leo Maarleveld.