Leo Maarleveld

Leo Maarleveld uit Ureterp legde in 1990 de basis voor het werken met klei bij Gerard van Dam in Emmen. Sindsdien is het werken met dit prachtige materiaal een ware passie geworden. Het bracht hem naar cursussen in binnen en buitenland. Na 20 jaar ervaring is hij dan ook een keramist die altijd op zoek is naar zijn uitersten.

Een onverklaarbare gedrevenheid inspireert hem om steeds weer iets moois te maken voor zichzelf als een soort communicatie met anderen. Werken vanuit het gevoel maakt dat zijn werk zeer gevarieerd is, zowel qua vorm als qua techniek. Daarbij neemt het raku-stoken een grote plaats in. Het bijzondere van raku-stoken is dat de keramiek gloeiend heet uit de oven wordt gehaald en in zaagsel wordt gelegd. Ongeglazuurde delen worden zwart en er ontstaan speciale glazuureffecten. Door de snelle afkoeling craqueleert de keramiek heel mooi.

Keramiek blijft deze kunstenaar uitdagen. Hij maakt soms ook werk met extra decoraties (bijvoorbeeld zeewier, staalwol of dun koperdraad). Die worden op eenmaal gebakken objecten aangebracht en op zijn plaats gehouden door plakjes klei waar nog wat zaagsel of grof zeezout aan wordt toegevoegd. Na een paar dagen worden de objecten in folie verpakt en nogmaals in de raku-oven gestookt, nu op lage temperaturen.

Leo Maarleveld geeft ook keramiekworkshops waarin hij de deelnemers in kleine groepjes leert omgaan met klei, het werken met een oven en het aanbrengen van glazuur.


Leo Maarleveld exposeert zijn keramiek 16 mei t/m 29 juni. Op deze expositie zijn ook schilderijen te zien van Elmar Kuiper en Bert Klok.