Elmar Kuiper

Dichter, zanger/performer van de Friestalige groep Tigers fan Greonterp en beeldend kunstenaar Elmar Kuiper (Sneek, 1969) toont in Galerie Lytse Skientme schilderijen die hij het afgelopen jaar maakte.

Nadat Kuiper in 1998 afstudeerde aan de Groningse kunstacademie Minerva hield hij zich aanvankelijk voornamelijk bezig met performances en videoprojecten. Daarnaast schreef hij poëzie. Zijn Friese debuutbundel Hertbyt verscheen in 2004 en zijn vijfde Friese bundel Stienkeal in 2018. In 2010 en 2016 publiceerde hij ook twee Nederlandstalige dichtbundels bij uitgeverij Atlas Contact. In maart van dit jaar was hij met drie andere Friese dichters onderdeel van een poëzieproject in Denemarken.

Vooral de laatste jaren schildert en tekent Elmar Kuiper veel. Hij tekent bijvoorbeeld met ecoline, potlood, stift, houtskool en krijt op papier in vrij grote formaten. Hij maakt daarnaast kleiner werk op doek, voornamelijk met olieverf, en een deel daarvan is in Koudum te zien. Deze schilder wordt onder andere geïnspireerd door de vormentaal van het landschap waarin hij opgroeide en woont – ruwweg het weidegebied tussen Sneek en Leeuwarden – en de menselijke ingrepen daarin. Zijn werk komt intuïtief en associatief tot stand, maar kent ook bedachtzame en rationele componenten.

Net als in de gedichten van zijn laatste dichtbundel zitten er in de schilderijen zowel speelse als dreigende elementen. Speels is zeker de manier van werken, onder andere door collagetechnieken te gebruiken. Kuiper schildert niet figuratief, ook al zijn er bijvoorbeeld herkenbare vogels (ook een belangrijk motief in zijn dichtwerk) zoals kieviten afgebeeld. Maar de vogels worden opmerkelijk naïef neergezet en de achtergrond is ook niet bepaald herkenbaar realistisch, wat de schilderijen intrigerend maakt. En daar zit vaak ook dreiging in, een dreiging die soms ook herkenbaar is in de poëzie van Elmar Kuiper.

Elmar Kuiper exposeert zijn schilderijen van 16 mei t/m 29 juni. Op deze expositie zijn ook schilderijen te zien van Bert Klok en keramiek van Leo Maarleveld.