Catrien Dirkmaat

Catrien Dirkmaat nam als tiener in Zwolle al schilderlessen, onder andere in portret- en modeltekenen. Daarna heeft ze zich steeds bijgeschoold, bijvoorbeeld op de Kunstacademie in Trier. De natuur is haar inspiratiebron, ze geeft graag licht en warmte door.

Kleur en warmte zijn dan ook de in het oog springende kenmerkende van de grote doeken die ze in het voorjaar van 2020 in galerie Lytse Skientme exposeert. De kleuren zoekt ze voelend en tastend uit en spat ze spontaan op het doek. Daarna kijkt ze het doek af, met veel geduld, om het uiteindelijk af te kunnen werken. Steeds terugkerend zijn de karakteristieke bloemvormen die in haar ontwikkeling steeds abstracter worden.

Catrien Dirkmaat schildert met plamuur- en paletmes in losse krachtige toetsen en gebruikt verfijnde kleurcombinaties in zowel olie- als acrylverf. Naast warme en uitbundige kleuren zorgt ze ook voor dynamiek in haar werk. Als verklaring voor het dynamische van haar schilderijen geeft ze zelf: ,,Meestal schilder ik op muziek. Dat zorgt voor een bijzonder ritme in mijn werk.”

Catrien Dirkmaat exposeert in Galerie Lytse Skientme van 1 april t/m 15 mei 2021. Tegelijk met Catrien Dirkmaat exposeren in die periode Petyo Petrov (schilderijen) en Wilma Hoeve (glaskunst). Deze expositie was oorspronkelijk gepland van 9 april t/m 23 mei 2020, maar toen gooide corona roet in het eten.