Wilma Hoeve

Wilma Hoeve (1968) uit Rouveen is gefascineerd door glas en kleur. Ze kwam in aanraking met glasfusen via een workshop. De kiem die daar gelegd is, heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een rijk oeuvre. “Er is zoveel mogelijk met glas! Glas is verkrijgbaar in prachtige kleuren, en bij wisselende lichtomstandigheden heeft het steeds weer een ander verrassend effect, ik vind het elke keer weer fascinerend,” zo zegt deze kunstenares.

Juweeltje

Bij het fusen van glas worden stukjes glas op hoge temperaturen (tussen ca. 740°C en 800°C) in een speciale glasoven met elkaar versmolten. Hierbij wordt een platte plaat gevormd met meer of minder reliëf, afhankelijk van de gebruikte stooktemperatuur: bij hogere temperaturen (full fuse) vloeit het glas meer uit. Vervolgens kan deze plaat tijdens een volgende stookgang met een iets lagere temperatuur vervormd worden tot bijvoorbeeld een schaal: de platte plaat wordt op een mal gelegd en zakt langzaam in of over die mal. Afhankelijk van het object zijn een of meerdere stookgangen nodig.

Lichtend vuur

Het glas dat Wilma Hoeve gebruikt, wordt in grote platen aangeleverd. Met een glassnijder maakt ze ‘kerfjes’ in het glas, dat hierna met een glasbreektang wordt gebroken. Het juiste glas, de juiste grootte, vorm en compositie, het komt er soms op aan. Voor speciale effecten kan ze gebruik maken van glasverf of glaspoeders. Als het dan voor één of meer stookgangen de oven in gaat wordt het spannend: glas heeft bepaald een eigen wil. “Het overwinnen van technische onmogelijkheden tot een tastbaar, mooi object ontstaat is het leukst!” Door veel te experimenteren deed ze de nodige ervaring op om het karakter van glas te doorgronden.

Alle objecten van Wilma Hoeve zijn handgemaakt en uniek. Haar inspiratie vindt ze vaak in de natuur: een mooie bloem, een fleurige bloemenborder, een mooi landschap… Voorop staat dat een object aantrekkelijk moet zijn om te zien; daarnaast komt er ook steeds vaker symboliek in haar werk voor: vrijheid, schoonheid, verdriet, vreugde.

Wilma Hoeve exposeert in Galerie Lytse Skientme van 1 april t/m 15 mei 2021. Tegelijk met Wilma Hoeve exposeren in die periode Petyo Petrov en Catrien Dirkmaat (schilderijen).