Elsa Visser

Elsa Visser studeerde in 1988 af aan de Kunstacademie Constantijn Huygens te Kampen. Ze volgde de afdeling beeldhouwen en was tijdens haar studie al gefascineerd door papier. Na haar studie ontwierp ze theaterdecors, kostuums en hield ze zich bezig met het maken van theaterpoppen in opdracht. Papier-maché was de techniek die ze hiervoor gebruikte. Door de jaren heen, ontstond er meer vrij werk in papier.

Ze haalt haar inspiratie uit de immense schoonheid en kracht van de natuur. Tijdens haar wandelingen verwondert zij zich over piepkleine details, zoals de nerven in een blad, de anatomie van planten en koralen, en de sporen van een zwam. De mooie structuren, overlappingen en overgangen in vorm fascineren haar en ze probeert in haar papierwerken iets van haar verwondering op de kijker over te brengen.

Handgeschept papier had altijd al haar voorkeur vanwege de rijke textuur. Vooral de scheurranden hiervan zorgen voor een mooi effect. Dit papier is al door mensenhanden gegaan, waardoor zij met een andere intentie met dit papier begint dan wanneer ze machinaal vervaardigd papier gebruikt.

Vooral moerbeipapier heeft haar voorkeur. De bast van deze boom kan na het regenseizoen afgepeld worden en groeit ieder jaar weer aan. Hierdoor is er geen ingreep in de natuur is om het prachtige papier te maken.

Naast haar vrije werk maakt ze voor E E U W I G H E D E N persoonlijke kunstwerken in opdracht, veelal met erfgoed.
In de bijlage ‘Aan de wand’ van het tijdschrift VTWonen (2021, No. 03) is ook werk van Elsa Visser te bewonderen:

Elsa Visser exposeert in Galerie Lytse Skientme van 20 mei t/m 26 juni 2021. Tegelijk met Elsa Visser exposeren in die periode Arnold Niessen (sumi-e), Hanneke van der Baan (papiercollages) en Allart Okx (lichtobjecten).