Allart Okx

Allart Okx woont en werkt  sinds enkele jaren als kunstenaar in Leeuwarden waar hij lichtobjecten maakt. Hij exposeert deze lichtobjecten, vaak een soort klokken, in Galerie Lytse Skientme van 20 mei – 26 juni 2021. De kunstenaar heeft zijn sporen verdiend als museale belichter en is gefascineerd door het begrip tijd. 

Bluenote avond

Een groot deel van ons bestaan zijn we bezig met tijd: we moeten ergens op tijd zijn, we hebben niet overal tijd voor en we moeten deadlines halen. Deze ‘chronos-tijd’ kan nogal beklemmend en stressvol werken. Daarnaast is er de zogenoemde ‘kairos-tijd’, de tijd die er toe doet. Allart Okx streeft er op geheel eigen wijze naar om in deze gehaaste wereld aandacht te besteden aan de tijd die er toe doet. Zo kwam hij tot zijn ‘tijdsbeelden’ die de tijd instinctief visueel maken en daarmee misschien wel iets aangenamer.

Labyrinth

Deze tijdsbeelden zijn aparte ‘klokken’ die met vloeiende kleurveranderingen binnen vaak natuurlijke lijnen de tijd gevoelsmatig aangeven. Elke klok is weer anders en toont op zijn eigen manier een beeld van de tijd in telkens veranderende kleuren. Inspiratie voor zijn tijdsbeelden haalt de kunstenaar uit verschillende bronnen. Zo’n bron kan net zo goed de lucht boven de Waddenzee zijn of de contouren van een stad als een schilderij van zijn vader. Via een ingenieus systeem van ledlampjes achter het glas in lood creëert Allart Okx deze verrassende en dynamisch kleurrijke objecten. Op die manier maakt hij volstrekt unieke kunstwerkjes.

Allart Okx exposeert in Galerie Lytse Skientme van 20 mei t/m 26 juni 2021. Tegelijk met Allart Okx exposeren in die periode Arnold Niessen (sumi-e), Elsa Visser (papierkunst) en Hanneke van der Baan (papiercollages).

Allart Okx exposeerde eerder in Galerie Lytse Skientme van 18 mei tot 1 juli 2017. Toen exposeerde hij onder andere onderstaande lichtbeelden/klokken.