Allart Okx

okx
Allart Okx – Time

Allart Okx woont en werkt  sinds enkele jaren als kunstenaar in Leeuwarden waar hij lichtobjecten maakt. Hij exposeert deze lichtobjecten, vaak een soort klokken, in Galerie Lytse Skientme van 18 mei tot 1 juli.

De kunstenaar heeft zijn sporen verdiend als museale belichter en is gefascineerd door het begrip tijd. Een groot deel van ons bestaan zijn we bezig met tijd: we moeten ergens op tijd zijn, we hebben niet overal tijd voor en we moeten deadlines halen. Dat kan nogal beklemmend en stressvol zijn.

okx
Allart Okx – Les iles/De eilanden

Via zenmeditatie is Okx ‘tijd’ anders gaan voelen en ervaren, en er ontstond een behoefte iets met het fenomeen tijd tijd te doen, het instinctief visueel te maken en daarmee misschien wel iets aangenamer. Zo kwam hij tot zijn ‘tijdsbeelden’. Deze aparte ‘klokken’ geven met vloeiende kleurveranderingen binnen vaak natuurlijke lijnen de tijd gevoelsmatig weer.  Elke klok is weer anders en geeft op zijn eigen manier een beeld van de tijd in telkens veranderende kleuren.

okx
Allart Okx – Ljouwert

Inspiratie voor zijn tijdsbeelden haalt de kunstenaar uit verschillende bronnen. Zo’n bron kan net zo goed de lucht boven de Waddenzee zijn of de contouren van een stad als een schilderij van zijn vader. Via een ingenieus systeem van ledlampjes achter het glas in lood creëert Allart Okx deze verrassende en dynamisch kleurrijke objecten. Op die manier maakt hij volstrekt unieke kunstwerkjes.