Hanneke van der Baan

Voor Hanneke van der Baan (Amsterdam, 1947) is creativiteit altijd haar passie geweest, ook tijdens haar werk met jongeren, met arbeidsgehandicapten en met hoger geschoolden. Creatieve uitingen maken andere wijzen van inzicht mogelijk, verleggen grenzen, werken vaak ontspannend en bevorderen samenwerking. In haar vrije tijd tekende en schilderde ze heel veel, vaak naar model, ook vrije opdrachten. Ze deed diverse teken- en schildersopleidingen bij de Wackers Academie en de Werkschuit.

Naakt bestaan

Na de dood van haar man in 2009 lag het creatieve werk een tijd stil, maar in 2014 kwam de zin om creatief bezig te zijn terug. Sindsdien maakt ze collages, vaak naar aanleiding van wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Zo is ‘Onderwatergevecht’ gemaakt naar aanleiding van de berichten over de enorme vervuiling van de oceanen door plastic afval. Titels als ‘Fight war’ en ‘Ozongaten’ spreken voor zichzelf. ‘Be strong’ is een hommage aan sterke, zwarte kunstenaars, ‘Naakt bestaan’ een herinnering aan ons slavernijverleden.

Voor haar papiercollages gebruikt Hanneke van der Baan meestal beeldmateriaal uit tijdschriften, folders en brochures, die gemaakt zijn van mooi gekleurd, glanzend en stevig papier. Ze knipt alles heel precies uit en maak er haar eigen voorstellingen mee. Ze exposeerde de collages voornamelijk in Almere waar ze woont, maar ook in het Noord-Hollandse De Rijp en nu dus in Galerie Lytse Skientme in het Friese Koudum.

Hanneke van der Baan exposeert in Galerie Lytse Skientme van 20 mei t/m 26 juni 2021. Tegelijk met Hanneke van der Baan exposeren in die periode Arnold Niessen (sumi-e), Elsa Visser (papierkunst) en Allart Okx (lichtobjecten).

50% van de opbrengst uit de verkoop van de papiercollages van Hanneke van der Baan gaat naar de Stichting ‘Uit Liefde Voor Len’. Deze stichting is opgericht in 2014 ten behoeve van achterneef Len, die in 2011 is geboren en zwaar gehandicapt bleek te zijn. De stichting heeft tot doel om financieel bij te dragen in de kosten voor therapieën, behandelingen, etc. die het leven van Len kunnen verbeteren of  veraangenamen, maar die niet door enig andere organisatie worden vergoed.