Elske Schotanus

Elske Schotanus (1957) uit Heerenveen is beeldend kunstenaar en schrijver. Ze publiceerde onder andere drie Friese romans en schrijft recensies voor het Friese culturele tijdschrift De Moanne. Als beeldend kunstenaar legde ze zich de laatste jaren voornamelijk toe op het tekenen van naakten.

Ze tekent naar model in een los en krachtig handschrift. De lijnen van het lichaam volgen, een schaduw onder een borst of het bonkige van knieën, de ribben die je vaak bij mannen ziet, dat alles vindt Schotanus ongelooflijk boeiend. Ze ziet het weergeven van het menselijk lichaam, met al zijn hoeken, glooiingen en schaduwpartijen niet anders dan het vastleggen van een landschap. Ze houdt van snel werken en maakt binnen enkele uren vaak tientallen tekeningen in inkt, pastel, aquarel, olie- of acrylverf. Er spreekt vrijheid uit, en soms een zweem van kubisme.

In galerie Lytse Skientme toont Elske Schotanus naakten in gemengde techniek op papier, formaat 65×100.

‘Gjin lichem of it sprekt syn tekens, syn taal en navenant syn kwetsberens en neakenens. De linen dêr’t dy beide lêste yn heind wurde, fertelle in ferhaal dat letterlik nei har hân setten is. It binne de wanstaltige, mar dêrom net minder moaie ferhalen fan de minsklike siele, dy frjemde spegel (fan tiid). Ut it wurk sprekt in sterk en mear as eigen & sinnich hânskrift. It is de hân dy’t yn in tel – raak! – it momint fan in hâlding heint. Wat dêrby iepen litten en suggerearre wurdt, iepenbieret in wrâld dy’t fierder giet as inkeld it lichem.’

De tekeningen van Elske Schotanus zijn in galerie Lytse Skientme te zien van 4 juli t/m 10 augustus 2019. Naast Elske Schotanus exposeren in die periode ook René Kaiser (keramiek) en Jelle Schotanus (schilderijen). Neef Jelle en nicht Elske Schotanus exposeerden nog niet eerder samen.