Jelle Schotanus

Jelle Schotanus (1956) is een natuurmens. Inmiddels woonachtig in Beetsterzwaag is hij regelmatig te vinden in natuurgebied De Deelen, een afgegraven veengebied dat nu een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden laat zien. Daar vindt hij de landschappen die hij schildert sinds hij zich ontwikkelde van fabrieksarbeider tot kunstschilder.

Hij schildert intuïtief en zo moet ook de toeschouwer maar kijken: schakel de gedachten uit, gewoon maar beleven, want het is een heel avontuur. Het moment daar te ervaren dat de schilder zelf is overkomen bij het verkennen van zijn inspiratie. Waar hij één is geworden met het landschap, zo spontaan ligt het acryl op het doek.

De sfeer is ruig maar de schepper houdt een scherp oog voor detail. Hij lijkt als een wildeman te keer te gaan en zijn hart bonkt zoals het landschap hem heeft gevat. Zo pakt het de kijker. Het werk is nooit af, maar wel voor dat moment. Het penseel neerleggen op het hoogtepunt van dit scheppen. In dat beeld toont zich de ware kunst. Niet eenieder is het gegeven dat juiste moment te voelen. Jelle Schotanus kent het.

De schilderijen van Jelle Schotanus zijn in galerie Lytse Skientme te zien van 4 juli t/m 10 augustus 2019. Naast Jelle Schotanus exposeren in die periode ook René Kaiser (keramiek) en Elske Schotanus (tekeningen). Neef Jelle en nicht Elske Schotanus exposeerden nog niet eerder samen.