Marina Pronk

Marina Pronk houwt beelden uit diverse steensoorten, maakt beelden van diverse materialen en fotografeert diverse onderwerpen. Diversiteit is het sleutelwoord in haar werk. Het is de continue afwisseling van projecten, materialen en technieken waardoor ze geboeid blijft zoeken naar de vormentaal die haar drijft. In galerie Lytse Skientme toont ze haar ‘ladylike’s’.

De beeldenserie ‘ladylike’ is Marina’s persoonlijke ode aan de vrouw in al haar verschijningsvormen. De driedimensionale schetsen van klei zijn op 1200oC gebakken, overgoten met blauwe glazuur en opnieuw gebakken. Door variatie in vorm, kleisoort, glazuurdikte en de temperatuur van de tweede stook is ieder beeld een unieke verschijning. De meeste ‘ladylike’s’ staan op een pinsokkel van cortenstaal en ze zijn allemaal weerbestendig.

Marina heeft een studio aan huis waar ze jarenlang in opdracht fotografeerde. Tegenwoordig maakt ze voornamelijk vrij werk. Enkele jaren geleden heeft ze de benedenverdieping van haar prachtige huis in Castricum omgetoverd tot atelier en permanente expositieruimte. Samen met schilderes Sabrina Tacci werkt en exposeert Marina daar continu. Marina & Sabrina zijn iedere vrijdag en het hele jaar door elk tweede weekend van de maand open.

Daarnaast is Marina alweer een decennium onderdeel van kunstenaarscollectief CAKtwo. Samen met haar collega’s Berend Wijers en Fred Boon vraagt ze aandacht voor vorm door enorm uit te vergroten. Gezamenlijk maken ze metershoge installaties, vaak van ijzer maar ook andere materialen schuwen ze niet.

Marina Pronk exposeert in galerie Lytse Skientme van 28 mei tot en met 14 juli. Naast Marina Pronk exposeren in deze periode ook Karin Mayer (schilderijen) en Yvonne Alting (schilderijen). In 2016 exposeerde Marina Pronk in galerie Lytse Skientme een bijzonder fotoproject: ‘Vertakking‘.