Sofie Raateland

Sofie Raateland is eerst opgeleid tot muziekdocent. Ze geeft zangles, in haar eigen praktijk in Groningen en op de Muziekschool in Veendam. In 2003 begon ze met de deeltijdopleiding aan de Academie Minerva in Groningen waar ze in 2008 afstudeerde als autonoom beeldend kunstenaar.

Ze heeft belangstelling voor creatieve ambachten als fotografie, schilderen, beeldhouwen en grafiek. Sinds een paar jaar is ze bezig met glas. Ze maakt glazen sieraden, glas-in-loodramen en glasobjecten, onder andere via glasfusen. In Galerie Lytse Skientme exposeert ze glasobjecten.

Sofie Raateland vindt glas uiteraard een zeer inspirerend materiaal, de levendige kleuren spreken haar erg aan. Het werkproces is ambachtelijk, maar ook creatief, en bij glasfusen draagt ook het stookproces bij aan het uiteindelijke werk. Sinds 2017 volgt ze een extra opleiding aan het Instituut voor Kunst en Ambacht in het Belgische Mechelen.

Sofie Raateland exposeerde haar glasobjecten in Galerie Lytse Skientme van 21 maart t/m 11 mei 2019. Tegelijk met Sofie Raateland exposeerden Marian Langevoort (schilderijen) en Gerda Douma (schilderijen).