Tweede expositie van 2020

De eerste expositie van 2020 in Galerie Lytse Skientme in Koudum is vanwege de coronacrisis niet doorgegaan. Gelukkig gaat de tweede expositie wel door, al moet dat helaas zonder feestelijke opening. Op deze expositie toont de galerie keramiek van Marina Pronk en schilderijen van Yvonne Alting en van Karin Mayer. Ook zijn er sieraden van de Koudumse goudsmid Petra van der Beek te zien.

Yvonne Alting toont collage-achtige ‘schilderijen’ van vogels met een knipoog naar de werkelijkheid. Inspiratie vindt zij in de natuur en in de Japanse vormgeving. In haar collages combineert ze uiteenlopende materialen, bijvoorbeeld glasvezel, messing, papier, textiel en hout. De collages vallen enerzijds op door het originele materiaalgebruik, anderzijds door de rust en harmonie die er van uitgaat terwijl ze tevens expressiviteit uitstralen. 

De Duitse beeldend kunstenaar Karin Mayer schildert min of meer geabstraheerde landschappen. Het zijn gevoelde indrukken uit de natuur of van favoriete plekken, vooral in de provincie Friesland waar zij regelmatig vertoeft. Ze laat deze indrukken weer naar boven komen in haar atelier in Duitsland, wat haar inspireert om haar schilderijen de ruimte te bieden in de spanningsboog tussen abstractie en realiteit.

De Castricumse Marina Pronk toont in Galerie Lytse Skientme haar keramieken beeldenserie ‘ladylike’, een persoonlijke ode aan de vrouw in al haar verschijningsvormen. De beelden van klei worden gebakken, overgoten met blauwe glazuur en opnieuw gebakken. Door variatie in vorm, kleisoort, glazuurdikte en de temperatuur van de tweede stook is ieder beeld een unieke verschijning. De meeste ‘ladylike’s’ staan op een pinsokkel van cortenstaal en ze zijn weerbestendig.

Petra van der Beek zou de eerste expositie van 2020 al exposeren, maar die expositie ging niet door. In haar atelier in Koudum, de Droomsmederij, maakt ze sieraden van zilver of goud, soms gecombineerd met een minerale steen als amazoniet. Vaak ringen of halssieraden in opdracht, maar voor deze expositie liet ze nog meer haar eigen creativiteit stromen. Met dromen, bedenken en voelen als uitgangspunt combineert ze intuïtie met het daadwerkelijke maken, het smeden.

Naast werk van deze exposanten heeft Galerie Lytse Skientme werk in stock van enkele andere kunstenaars.

Hélène van Dongen woont en werkt in Frankrijk, waar ze regelmatig exposeert. Ze specialiseerde zich in raku-keramiek en maakt uitgesproken en herkenbaar werk in strakke vormen.

Jean Kamps schildert en als beeldhouwer werkt hij in keramiek, steen en brons. Naast het creatieve is de ambachtelijke uitvoering van zijn werk belangrijk. Zijn bronzen beelden, krachtig en eenvoudig van stijl en met een vleugje humor, giet hij zelf.

De Belgische Christiane Van Dijck woont en werkt in een dorpje vlakbij Luik. Ze maakt vazen en schalen van zowel traditionele raku als het modernere naked raku.

Brigitte Duin is mede-eigenaar van Galerie Lytse Skientme en schildert abstracte landschappen. Ze schildert bij voorkeur in olieverf. Op deze expositie hangt een schilderijtje geïnspireerd door de (kleuren van) het landschap in Tibet. Galerie Lytse Skientme heeft veel meer werk van haar in voorraad, waaronder een aantal ‘waddenschilderijen’ en een serie kleine schilderijen geïnspireerd door het merenlandschap van Zuidwest-Friesland.

Deze expositie in Galerie Lytse Skientme loopt van 28 mei tot en met 14 juli. De galerie, Hoofdstraat 26 in Koudum, is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur. In verband met de coronamaatregelen kunnen er maximaal vier bezoekers tegelijk naar binnen en moet iedereen de gebruikelijke afstand houden.