Arnold Niessen

Arnold Niessen (Leiden, 1947) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag in de tweede helft van de jaren zestig. Vanaf het begin van zijn artistieke carrière heeft hij zich gespecialiseerd in het aquarelleren. Aanvankelijk vond hij zijn motieven vooral in het landschap. In de tachtiger jaren groeide er een serie van meer dan vijftig aquarellen met het Romeinse Colosseum als thema, die in 1988 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden werd geëxposeerd. Sinds 2004 is zijn werk uitsluitend abstract. Vanaf 2013 werkt hij met sumi op rijstpapier.

De techniek van sumi, zwarte inkt, op rijstpapier heeft een onwillig karakter. Dit flinterdunne  papier, dat ongelijmd is, werkt als vloeipapier. Iedere penseelstreek is absoluut en onherroepelijk en correcties zijn onmogelijk. De warm-zwarte inkt wordt in allerlei gradaties met water verdund. Dat vloeit waar het gaan kan en voert het pigment met zich mee. Het hecht zich daarbij vrijwel direct aan de vezels van het papier.

Een zeer snelle en doelgerichte penseelstreek is dan ook wenselijk. Bij aarzeling ontstaan er uitvloeisels die -meestal- ongewenst zijn. Maar deze complicaties maken het ook weer extra aantrekkelijk. In een sumi-e (zwarte inkt-schilderij) van Arnold Niessen herkent de kijker vrijwel altijd wel een verstilde beweging. Dichter en classicus Piet Gerbrandy zei ervan: “Arnold Niessen haalt de verte naar zich toe”. Dat zie je bijvoorbeeld in een sumi-e van een wolk.  

Arnold Niessen exposeert in Galerie Lytse Skientme van 20 mei t/m 26 juni 2021. Tegelijk met Arnold Niessen exposeren in die periode Elsa Visser (papierkunst), Hanneke van der Baan (papiercollages) en Allart Okx (lichtobjecten).