nieuws Brigitte Duin

Brigitte Duin in De Oude Keuken in Bakkum

Van 8 december 2023 tot 5 februari 2024 exposeert Brigitte Duin schilderijen (abstracte landschappen) in De Oude Keuken haar voormalige woonplaats Castricum. Brigitte Duin is daar een ‘oude’ bekende. Ze woonde bijna 20 jaar in Castricum. In die tijd schilderde ze in de abstractgroep van Perspectief, bij Ruud Lans en Eric Beets. In 2006 rondde ze de kunstacademie in Haarlem af, waar ze bij Fokelien Faber schilderde.


De natuur is haar inspiratiebron. Wat haar boeit zijn de verschillende sferen die de natuur heeft. Soms stil, dan weer ruig en onstuimig. Te zien in vele vormen, tuinen, landschappen, kusten en vergezichten. Dichtbij huis, zoals in Friesland en de Wadden en ver weg, gezien tijdens reizen en werken in het buitenland. Ze schildert bij voorkeur in olieverf, waarbij kleur en beweging bepalend zijn.

Het landschap heeft een verborgen en stille herinnering, een verhaal van tegenwoordigheid waarin nooit iets verloren gaat of vergeten wordt.
‘In wezen behoren we tot de natuur en dat is een heerlijke gedachte.
Uit: John O’Donohue – Anam Cara

Brigitte Duin – Hövn II (2022)

De Castricummer 20-12-2023, p.24:


Kunstroute Warber Warns

Van 12 mei tot en met 25 juni 2023 slingert kunstroute ‘Warber Warns’ als een lint door de dorpen Warns, Skarl en Laaxum met kunstwerken in straten en op erven van bewoners. Het thema van de kunst op deze route is Út en Thús. Van Brigitte Duin zijn op de route drie schilderijen te zien, waarbij Jelle van der Meulen gedichten maakte.

Brigitte Duin – Vanaf de Morra gezien
Jelle van der Meulen – Leven in het landschap
                   bij drie schilderijen van Brigitte Duin
 
1 Vanaf de Morra gezien
 
Ben ik wel dichter als ik niet in
mijn gedichten wonen kan? Ik leef
in dit onbezonnen landschap.
 
Verlangen naar bossen heb ik niet,
niet naar bergen of brede rivieren die al
of niet traag door het laagland gaan.
 
Geef mij dit vergezicht met kabbelende
oevers, zomerweiden, een horizon, en
luchten waarin het goed zwerven is.
Jelle van der Meulen – Libje yn it lânskip
                    by trije skilderijen fan Brigitte Duin
 
1 Sicht fan ‘e Morra ôf
 
Bin ik wol dichter as ik net yn
myn gedichten wenje kin? Ik libje
yn dit ûnbetochte lânskip.

Langst nei bosken haw ik net,
net nei bergen of brede rivieren dy ’t
al of net stadich troch it leechlân geane.

Jou my dit fiersicht mei skolperjende
kanten, simmergreiden, in hoarizon, en
loften dêr ’t it goed swalkjen yn is.

Winterexpositie 2022 januari-maart

Met schilderijen van Brigitte Duin, keramiek van Hélène van Dongen, bronzen beelden van Jean Kamps en objecten van Ber Stekelenburg.

water en ijs
een koude, stille ochtend
uitkijken naar groen

Het lijkt als of de natuur stil staat. Alsof ons leven stilstaat. Maar dat is natuurlijk niet zo. De winter: een tijd van rust en reflectie. En plannen maken… voor nieuwe exposities en evenementen. In deze expositie veel water en ijs. Geïnspireerd door IJsland, maar ook abstracter werk. Nieuw werk, maar ook oude bekenden.

Herfstexpositie 2021 Galerie Lytse Skientme

In de herfstexpositie 2021 van Galerie Lytse Skientme staan schilderijen van Brigitte Duin met als thema ‘water en vuur’ centraal. Twee elementen die zo’n grote rol spelen en ook zo actueel zijn. Overstromingen en bosbranden zijn aan de orde van de dag. Wij bewegen, net als het water en het vuur, op zoek naar balans. Naast schilderijen van Brigitte Duin zijn de visobjecten van Peter Bühler te zien.

Herfstexpositie Galerie Lytse Skientme 2020

De herfstexpositie van Galerie Lytse Skientme 2020 toont voornamelijk schilderijen van Brigitte Duin. Daarnaast hangen er enkele kleine schilderijen van Joke Ket en wandobjecten van Ber Stekelenburg. Er zijn bovendien nog enkele vazen van keramiek van Christiane van Dijk en beelden – zowel brons als steen – van Jean Kamps.

Van-winter-naar-voorjaar-expositie

Tot begin april 2020 toont Brigitte Duin onder het motto ‘van winter naar voorjaar’ in Galerie Lytse Skientme kleurrijke schilderijen van abstracte landschappen.


Herfstexpositie Koudum 2019

Van begin oktober tot eind 2019 is in Galerie Lytse Skientme de herfstexpositie ‘Rode Ratjetoe’ te zien met schilderijen van Brigitte Duin. Daarnaast is er keramiek van Hélène van Dongen, bronswerk van Jean Kamps en wandobjecten van Ber Stekelenburg.

De schilderijen van dateren uit diverse periodes. Naast de abstracte landschappen die Brigitte Duin normaal gesproken maakt, zijn er op deze expositie geabstraheerde portretten te zien. Ook maakte de kunstenares een selectie uit de langgerekte (200 x 50 cm) ‘bomenschilderijen’ die ze 2008 maakte. Dat mag best een ratjetoe van schilderijen genoemd worden, al is er ook een element dat alle schilderijen met elkaar verbindt: de kleur rood.


Kunst uit Koudum

Van 30 augustus tot en met 15 september 2018 exposeren negen kunstenaars uit Koudum hun werk in Galerie Lytse Skientme in Koudum. Van Brigitte Duin zijn twee kleine abstracte schilderijen te zien van het Friese landschap.


WADDEN kunst

Van 28 april t/m 21 mei 2018 zijn er waddenschilderijen van Brigitte Duin te zien op de groepstentoonstelling WADDEN kunst in Kunstencentrum K38 in Roden. De expositie is geopend van woensdag t/m zondag 13-17 uur (entree € 2,00 – tot 16 jaar gratis). Onder andere Dekrantnieuws besteedde aandacht aan deze expositie via een interview met vier van de deelnemende kunstenaars, onder wie Brigitte.

Brigitte Duin – Land

———————————————————————–

Art Super Hemrik

Brigitte Duin is een van de 55 kunstenaars die van 28 oktober t/m 10 december 2017 exposeren in de Witte Kerk van Hemrik (vrijdag t/m zondag 13.00-17.00 uur).

———————————————————————–

Herfstexpositie 2017

Op de herfstexpositie 2017 van Galerie Lytse Skientme in Koudum exposeert Brigitte Duin een serie nieuwe, kleine olieverfschilderijen, geïnspireerd door het Friese landschap. Deze schilderijtjes zijn te zien tot 20 oktober; daarna zijn ze onderdeel van de expositie Art Super in Hemrik, waar 55 kunstenaars aan meedoen.

Daarnaast laat ze eerder werk zien onder andere uit de serie Landescape en Deernis met de tuin.

———————————————————————–

Ook in de Kunstuitleen Harlingen is werk van Brigitte Duin te zien, te koop en te leen. Het schilderij ‘Morra’ was zelfs kunstwerk van de maand juli 2017.

             ———————————————————————–

Brigitte Duin – Vlieland, kwelder

Werk van Brigitte Duin hangt in de Padberg Kliniek in Ede. Na een expositie van oktober 2016 tot en met februari 2017 is begin maart 2017 een nieuwe expositie ingericht. Er hangen werken van verschillende series: Landescape, Dramatic Views, bruggen en Wadden.  De Padberg Kliniek is gevestigd aan de Padberglaan 10  in Ede. Deze expositie is te zien tot 15 oktober 2017.

                             ———————————————————————–

18 maart 2017 opende Brigitte Duin een galerie voor moderne kunst in Koudum. Naast werk van Brigitte is daar werk te zien van diverse andere kunstenaars in telkens wisselende exposities. Meer informatie: zie Galerie Lytse Skientme.

———————————————————————–

‘Jokulsarlon’ (IJsland) is een van de schilderijen uit de serie ‘Dramatic Views’. Die serie bestaat uit landschappen met een verhaal.

Brigitte Duin – ‘Jokulsarlon’ (olieverf, 130×200)

welkom      cv     galerij      contact      nieuws