Cris Toala Olivares

Cris Toala Olivares is een bekroonde Ecuadoriaanse fotograaf, journalist en verhalenverteller die sinds kort in Koudum woont. Via zijn werk wil Toala Olivares mensen inspireren om op een andere manier naar de omgeving te kijken. Hij leert ze ook het bekende te waarderen, door ze de kans te geven hun omgeving vanuit een ander perspectief te bekijken, bijvoorbeeld via luchtfotografie.

Na een aantal jaren gewerkt te hebben met grote persbureaus begon Toala Olivares een onafhankelijke carrière die zich richtte op drie belangrijke projecten: een boek dat het leven vastlegt rond de grachten van Amsterdam waar hij woonde, een studie van enkele van ’s werelds meest actieve vulkanen en de mensen die ermee samenleven, en een verkenning van de natuur en landschappen van het getijdengebied van de Waddenzee in Noord-Europa.

De afgelopen jaren reisde Toala Olivares langs de ruim vijfhonderd kilometer aan Nederlandse, Duitse en Deense kust om te ontdekken hoe de eilanders samenleven met alles om zich heen. Elk eiland heeft een compleet eigen ecosysteem, dat de bewoners al duizenden jaren in de gaten houden. Elke dag lezen zij het landschap. Met hun eeuwenlange ervaring maken ze tactisch gebruik van de elementen en tegelijkertijd vechten ze er tegen.

Toala Olivares heeft verhalen van wetenschappers, vissers en inwoners verzameld. Net als de fotograaf, worden zij naar de eilanden getrokken door de rust en de eenvoud. “Het is terug naar de basis. In onze door geld gedreven wegwerpmaatschappij kunnen we veel leren van deze manier van leven. Er is respect voor de natuur. Het gaat om geven en nemen.” Om de essentie van het leven op de eilanden te begrijpen, kijkt Toala Olivares zowel als een insider als een outsider naar de Wadden. “Alleen zo kun je een diepere betekenis vinden en je tegelijkertijd verwonderen over dingen die vanzelfsprekend zijn voor de bewoners.”

Cris Toala Olivares exposeert zijn Waddenfoto’s in Galerie Lytse Skientme van 12 augustus t/m 11 september 2021. Tegelijk met Cris Toala Olivares exposeren in die periode Jentsje Fekkes (schilderijen) en Peter Bühler (visobjecten).

In het nieuwe nummer van National Geographic Nederland komt een artikel over het Waddenproject van Cris Toala Olivares. Met een kleine selectie van foto’s die ook op de expositie in Koudum te zien zijn.

Meer over het Waddenzeeproject

Een uitgebreid interview met Cris Toala Olivares stond – met veel foto’s – in Groot Bolsward-IJsselmeerkust van juli 2021. Het artikel verscheen ook op de website van Groot Bolsward-IJsselmeerkust, maar dan zonder de foto’s.