Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie 2021-1

1 april 2021 - 15 mei 2021

Vijfde expositieseizoen Galerie Lytse Skientme in Koudum start 1 april

Op de eerste expositie van 2021 toont Galerie Lytse Skientme van 1 april tot en met 15 mei abstracte schilderijen van Petyo Petrov, kleurrijke bloemenschilderijen van Catrien Dirkmaat en glaskunst van Wilma Hoeve. Met deze expositie die start op 1 april (geen grap!) start, luidt de galerie in Koudum haar vijfde expositieseizoen in.

Petyo Petrov komt uit Bulgarije waar hij ook zijn kunstopleiding deed. Hij woonde in Duitsland en acht jaar in Spanje, waar hij onder andere exposeerde in Madrid. Daarna kwam hij naar Nederland en vestigde zich in Friesland, in Leeuwarden. Inspiratie haalt hij uit het dagelijks leven. Zijn schilderijen zijn een uitlaatklep voor binnenwereld. Hoe rijk die binnenwereld is, is te zien aan de abstracte werken die hij laat zien in Galerie Lytse Skientme. Een deel van die schilderijen is opgebouwd uit veelkleurige geometrische vormen: driehoeken en rechthoeken, soms met afgeronde hoeken. Op creatieve manier construeert de schilder deze vormen op een doek tot een kleurrijk en boeiend schilderij.

Catrien Dirkmaat nam als tiener in Zwolle al schilderlessen en schoolde zich steeds bij, onder andere op de Kunstacademie in Trier. Kleur en warmte zijn de in het oog springende kenmerken van haar grote doeken. De kleuren zoekt ze voelend en tastend uit en spat ze spontaan op het doek. Daarna werkt ze het doek met veel geduld af. De natuur is haar inspiratiebron. Steeds terugkerend zijn de karakteristieke bloemvormen die in haar ontwikkeling steeds abstracter worden. Catrien Dirkmaat schildert met plamuur- en paletmes in losse krachtige toetsen en gebruikt verfijnde kleurcombinaties in zowel olie- als acrylverf. Naast warme en uitbundige kleuren zorgt ze ook voor dynamiek in haar werk.

Lichtend vuur

Wilma Hoeve (1968) uit Rouveen is gefascineerd door glas en door kleur. Ze ontdekte glasfusen via een workshop en heeft inmiddels een rijk oeuvre ontwikkeld. Bij het fusen van glas worden stukjes glas op hoge temperaturen in een speciale oven versmolten tot een plaat. Die wordt tijdens een volgende stookgang met een iets lagere temperatuur vervormd tot bijvoorbeeld een schaal. Voor speciale effecten gebruikt de kunstenares glasverf of glaspoeders. Inspiratie vindt ze in een mooie bloem, een fleurige bloemenborder of een mooi landschap. Voorop staat dat een object aantrekkelijk moet zijn om te zien. Daarnaast komt er ook steeds vaker symboliek in haar werk voor: vrijheid, schoonheid, verdriet, vreugde. Alle glasobjecten van Wilma Hoeve zijn handgemaakt en uniek.

De expositie van de schilderijen van Petyo Petrov en Catrien Dirkmaat en de glaskunst van Wilma Hoeve is te zien in Galerie Lytse Skientme van 4 april tot en met 15 mei 2021. De galerie is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17  uur en op afspraak. Adres: Hoofdstraat 26 in Koudum.

Naast het werk van de hoofdexposanten is er in de galerie werk van Jean Kamps (bronzen beeldjes), van Hélène van Dongen (keramiek) en van Brigitte Duin (kleine schilderijtjes).

Gegevens

Begin:
1 april 2021
Einde:
15 mei 2021