Vierde expositie in 2019

Van 13 augustus tot en met 14 september exposeren in Galerie Lytse Skientme Jentsje Fekkes (schilderijen), Tanja van Abbema (schilderijen) en Edith Madou (keramiek).

Het landschap is voor de Koudumse landschapschilder Jentsje Fekkes (1950) nog altijd een bron waaruit hij kan putten. Geboren in It Heidenskip, het uitgestrekte land van wind en water, schilderde hij dat landschap realistisch. De laatste tijd vroeg hij zich af of hij de ziel van dit landschap ook anders kan weergeven en uitdiepen.

Het landschap vertaalt hij nu in geabstraheerde beelden. De drager maakt hij zodanig dat er enige structuur ontstaat. In het latere proces maakt hij daar weer gebruik van, door wegwrijven van de aangebrachte verf. Zo ontstaat er een diepere laag. Een landschap uitbeelden kan zijn als het uitbeelden van een leven met verschillende lagen en gedachten.

Tanja van Abbema woont en werkt in Harlingen en voelt zich zeer verbonden met Fryslân en de Friese taal, zoals ook blijkt uit de titels van haar werk. Ze maakt schilderijen en objecten van gevonden materialen, soms vervallen en misschien zelfs half vergaan, maar de kunstenares kan er een leven uit aflezen.

Takomst (Toekomst)

In haar schilderijen verwerkt Tanja van Abbema deze materialen tot een nieuwe vorm, waarbij de ruimte tussen de vormen net zo belangrijk is. Het is als de ruimte tussen de regels en staat voor wat niet te zeggen valt. Op deze wijze verbeeldt ze wat niet te benoemen is, maar wel van wezenlijk belang is. Haar werk gaat over haar zelf en over het mysterie van het leven.

Edith Madou uit Deventer maakt realistische keramische beelden. Haar beelden zijn humoristisch en luchtig opgebouwd uit herkenbare voorwerpen en vaak met een vleugje nostalgie. Meestal voegt ze vissen toe om de alledaagse situaties absurd maken en ook om te symboliseren dat water oneindig is, leeft, en de bron is van levenskracht.

Inspiratie haalt Edith Madou uit het dagelijks leven, de gezelligheid en Nederlandse tradities. De vrolijke beelden met een tijdloos karakter en fraai afgewerkt worden gewaardeerd door een breed publiek en laten veel mensen dagelijks genieten.